Klintone: Ebreju īpašumu restitūcijas ātra atrisināšana ir visu interesēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

ASV atbalsta ebreju īpašumu restitūciju un šī jautājuma ātra atrisināšana ir visu interesēs, šodien kopīgā preses konferencē ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) sacīja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Klintoni pie Brīvības pieminekļa sagaida sveicēju pūlis

«ASV stingri atbalsta restitūciju tiem, kuru īpašums tika konfiscēts - vai nu to izdarīja nacisti vai komunisti,» uzsvēra valsts sekretāre, bilsot, ka šis jautājums pārrunāts visās tikšanās reizēs ar Latvijas augstākajām amatpersonām.

«Tā ir nepabeigta vēsturiska lieta. Es novērtēju pūles, kuras [Latvijas] valdība pašreiz pieliek šī jautājuma risināšanā,» sacīja ASV valsts sekretāre.

Klintone uzsvēra: atrisināt šos jautājumus ātri un taisnīgi ir visu interesēs.

Savukārt ārlietu ministrs Rinkēvičs skaidroja, ka Latvijai ir loti labs dialogs ar vietējo ebreju kopienu. Jau tām privātpersonām, kuru senčiem pirms Otrā pasaules kara piederējis kāds īpašums, bijusi iespēja pieprasīt atpakaļ to saskaņā ar denacionalizāciju. Patlaban tiek runāts par īpašumiem, kuri piederēja organizācijām – reliģiskajām ēkām, kopienu ēkām, klubiem u.tml.

«Mēs atbalstam ebreju kopienu un esam pārrunājuši, ka ne vienmēr būs iespējams atdot ēku,» sacīja ministrs, bilstot, ka iespējama arī īpašumu kompensācija.

Vienlaikus Rinkēvičs sacīja, ka diskusijas joprojām norit, jo šis jautājums saistīts ar juridisku, emocionālu, vēsturisku dimensiju un dažādiem viedokļiem politiskajās aprindās. Ministrs uzsvēra, ka ir apliecinājis ebreju kopienai turpināt dialogu, lai atrastu veidu, kā atrisināt šo jautājumu.

Kā ziņots, šodien vienas dienas vizītē Latvijā ieradusies ASV valsts sekretāre Kintone. Viņa Rīgā tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām, neformālā forumā tiksies ar vietējiem jauniešiem un nevalstisko organizāciju līderiem, noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī piedalās ASV diplomāta vārdā nosauktās Samnera Velsa ielas svinīgajā atklāšanā pie ASV vēstniecības Rīgā.

Latvija ir simtā valsts, uz kuru vizītē devusies valsts sekretāre Klintone, kļūstot par visvairāk ceļojušo ASV valsts sekretāri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu