Laikraksts restaurē traģiskos Jāņu nakts notikumus, kas beidzās ar jaunieša nāvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kaut arī uz autoceļiem aizvadītās nedēļas nogales svētki pagājuši bez cilvēku upuriem, šogad trīs cilvēku dzīvības paņēma ūdeņi. Jūrā pie Kolkas apgāzās divi kajaki - noslīka divi cilvēki, bet  Džūkstes, Lestenes pagastu un Jaunpils novada robežu krustpunktā ezerā noslīka kāds jaunietis.

Laikraksts «Latvijas Avīze» restaurē tās nakts notikumus.

Līgovakarā aptuveni pusstundu pirms pusnakts jauniešu kompānijas pārstāvji Pauls un Mareks (vārdi mainīti) nolēma aizbraukt ar airu laivu pāri ezeram uz mežu pēc kritalām ugunskuram.

Tā kā malka «Kliģu» atpūtas bāzē bija, var noprast, ka jaunos vīriešus vairāk interesēja pats brauciens, nevis malka. Abi neesot bijuši piedzērušies, bet alu tomēr iedzēruši. Viens brauciens pēc malkas jau bija izdevies.

Policijā vēl notiek izmeklēšana, taču laivas apgāšanos, visticamāk, veicinājuši vairāki apstākļi: vējainais laiks, braucēju reibums un, protams, nestabilā un smagā krava – koki, kuru transportēšanai nelielā airu laiva nav domāta. Laiva apgāzusies, un abi iekrituši ūdenī.

Mareks izglābies, puišus glābt traukušies pat atpūtnieki uz piepūšamajiem matračiem, bet Paulam nepalaimējies. Viņu dzelmē atrada tikai nākamajā dienā. Jaunā cilvēka cīņu par savu dzīvību traucējusi arī dūnu jaka, kas ātri piemirkusi un kļuvusi smaga. Glābšanas vestu abiem nebija. Atpūtas bāzes pārvaldnieks Jānis  pēc notikušā teicis, ka vestes piedāvātas, taču jaunieši no tām atteikušies.

Valsts policijas Tukuma iecirkņa priekšnieks pulkvežleitnants Janeks Bahs norāda, ka izmeklēšana vēl turpinās, taču skaidrs, ka atbildība par notikušo jāuzņemas pašiem laivotājiem.

Parasti airu laivas devējam vai īpašniekam no likuma viedokļa nekāda atbildība nav paredzēta: «Mēs varam tikai aicināt laivas īpašniekus vai apsaimniekotājus nedot savas laivas iedzērušiem, nepilngadīgiem, likt laivotājiem vilkt glābšanas vestes. Savukārt, kad cilvēks iekāpis laivā, uz viņu var attiecināt administratīvo pārkāpumu kodeksa normas. Laivotājam nevajag tiesības, bet viņu policija var sodīt par braukšanu alkohola reibumā, kā arī par to, ka laivā nav glābšanas vestes vai spainīša ūdens izsmelšanai.»
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu