Spogulis - logs uz citu pasauli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix

Ap spoguli vienmēr virmojuši dažādi apgalvoji. 'Pastāv uzskats, ka spogulis ir logs uz citu pasauli.

Ko dažādas pasaules tautas domā par spoguli:

*  Acteki uzskatīja, ka spoguļgludi pulētas virsmas atbaida burvjus.

*   Līdzīgi uzskati valda ķīniešiem, kuri cīņā ar «saviem» dēmoniem izmantoja pulētus bronzas vairogus, ko kāra ne vien virs tempļu, bet arī dzīvojamo namu durvīm. Šādu vairogu pozitīvā īpašība bija arī tā, ka, atbilstoši piekārti, tie kalpoja kā gongi — dēmonus biedēja pat to skaņa…

*  Japānā sintoistu tempļos atrodas svētie spoguļi, kas saistīti ar Saules dievībām.

*  Grieķu mīts par Gorgonu Medūzu — viņai bija maģiskas spējas ar skatienu vien pārvērst cilvēku akmenī. Persejs ar šo savdabīgo lāmiju tika galā vienkārši — viņam bija atstarojošas bruņas un vairogs…

*  Afrikāņi baidās no ūdens virsmas gludā spoguļa: bafutu tauta Kenijā tic, ka krokodils var sagrābt cilvēku, ja sakampj viņa spoguļattēlu ūdenī; zuli domā, ka nelon skatīties tumša ūdens dzelmē, jo tur dzīvojošais gars var saķert dvēseli un aizvilkt to sev līdzi.

*  Slāvu tautas tic, ka grūtniece nedrīkst skatīties spogulī, tad radības var «dubultoties», t. i., ievilkties, un kādas problēmas seko pēc tam, katram ir labi zināms.

* Serbi domā, ka zīdainīti līdz gada vecumam nedrīkst spoguļot, jo tas var izraisīt nopietnu attīstības aizkavēšanos (aizkavēt zobiņu nākšanu, stāvus celšanos, runu) un pat būt par cēloni bērna nāvei. Tas izskaidrojums ar ticību apstāklim, ka spogulim ir saikne ar viņpasauli — mirušo valstību, kurā valda sastingums un klusums, bet kontaktā ar spoguli dvēsele it kā sper soli pār tās slieksni un notiek savdabīga, eventuāla dvēseles dubultošanās.

Sadarbībā ar žurnālu «Mistērija»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu