Vai Latvijai draud Ungārijas stila mediju uzraudzības padome?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskā mediju un vārda brīvības organizācija «Reportieri Bez Robežām» (Reporters Sans Frontières) ir dziļi satraukti par līdz šim neredzēto iejaukšanos valstij piederošā Latvijas Radio redakcionālajā darbībā, ko mēģinājusi veikt Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

Sūdzības no NEPLP puses par politisku diskusiju programmas viesu izvēli ir ne tikai nepareizas, bet arī uztraucošas.

Incidents rada aizdomas par NEPLP neatkarību pēc tam, kad tās struktūras reformas parlaments pieņēma 2010. gada jūlijā, un šī gada sākumā tika ievēlēts jauns padomes sastāvs. Vai Latvijas varasiestādes skatās uz Ungārijas politizēto un visvareno Mediju padomi kā piemēru?

Politiskais spiediens, jaunas reformas, likumprojektu pieteikumi — viscaur Eiropā parādās negatīvas pazīmes, kas nopietni kompromitē Eiropas Savienības efektivitāti mediju aizsardzībā. Pat noliekot malā Ungārijas piemēru, Eiropas Komisijai steidzami and ar noteiktību jāatbild uz šīm bīstamajām tendencēm.

Pirms dažām dienām pazīstamais radio žurnālists Aidis Tomsons ielūdza raidījumā «Krustpunkti» piedalīties trīs bijušo premjeru padomniekus — Jurģi Liepnieku, Danu Titavu un Arni Lapiņu, kas savulaik piederējuši pie dažādām partijām un tagad ir prom no politikas.

Pēc programmas izskanēšanas NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Cālīte-Duļevska izteica savu neapmierinātību un draudēja iejaukties, lai nākotnē uzliktu ierobežojumus radioraidījumu viesu izvēlei. Viņas komentāri sacēla dusmas žurnālistu starpā.

«Tas, ko mēs redzam, ir tuvu politiskajam spiedienam,» sacīja Dzintris Kolāts, LTV Ziņu dienesta vadītājs un bijušais Latvijas Radio ģenerāldirektors. Džena Tamuļeviča no laikraksta Diena papildina: «Žurnālisti tiek kritizēti, jo ļāvuši izskanēt dažiem viedokļiem. Hallo, mēs dzīvojam demokrātiskā valstī vai kā?»

«Reportieri bez robežām» turpinās rūpīgi sekot notikumu attīstībai Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu