Stājas spēkā jaunā PVN pamata likme

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

No šodienas Latvijā par vienu procenta punktu - no līdzšinējiem 22% uz 21% - tiek samazināta pamata pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme.

PVN standartlikme tiek samazināta, lai tuvinātu PVN likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem, skaidro Finanšu ministrija (FM).

Patlaban Lietuvā PVN standartlikme ir 21%, Igaunijā - 20%.

FM iepriekš veiktie aprēķini rāda, ka PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% no šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu. Tomēr FM sagaida, ka šā gada budžeta likumā apstiprinātais ieņēmumu plāns tiks izpildīts, ko nodrošina sasniegtā pārpilde gada pirmajos mēnešos.

FM norāda, ka prognozējams patēriņa pieaugums šā gada otrajā pusē un turpmākajos gados, līdz ar to varētu palielināties ieņēmumi valsts budžetā, kas daļēji kompensētu ar PVN standartlikmes samazināšanu saistīto potenciālo ieņēmumu samazinājumu.

PVN standartlikmes samazināšana ir viens no apstiprinājumiem Latvijas iziešanai no ekonomiskās krīzes. Nodokļu sloga samazināšana varētu mazināt inflācijas ietekmi, veicināt patēriņa pieaugumu un pozitīvi ietekmēt uzņēmējdarbību, skaidro ministrijā.

Savukārt samazinātā PVN likme arī turpmāk tiek saglabāta līdzšinējā apmērā - 12%. Samazināto PVN likmi piemēro grāmatām, mācību literatūrai, avīzēm, žurnāliem, siltumenerģijai, medikamentiem un medicīniskajām ierīcēm, zīdaiņiem paredzētajiem produktiem, izmitināšanai tūrisma mītnēs, sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē.

Lai PVN pamata likmes samazināšana līdz 21% atspoguļotos arī cenās, valdība iepriekš parakstīja sadarbības memorandu ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija norādījusi, ka, samazinot PVN likmi no 22% uz 21%, autovadītāji Latvijā gadā degvielas tēriņos ietaupīs aptuveni 10 miljonus latu.

Tirdzniecības tīkla "Maxima" pārstāvis Ivars Andiņš iepriekš informēja, ka līdz ar PVN likmes samazināšanu "Maxima" pazeminās cenas aptuveni 25 000 dažādu preču. Lielveikalu tīklam "Maxima" preču zīmju nomaiņa, kases aparātu pārprogrammēšana un citu pasākumu veikšana, kas saistīti ar pāreju uz samazināto PVN likmi, izmaksās aptuveni 110 000 latu, informēja Andiņš.

Arī SIA "Rimi Latvia" iepriekš informēja, ka no 1.jūlja visām precēm tiks piemērota jaunā PVN likme un cenu samazinājums būs attiecināms uz teju 70% no sortimenta precēm - kopumā vairāk nekā 25 000 dažādu preču, kuru cena ir vismaz viens lats.

Samazinoties PVN likmei, kas tiek piemērota elektroenerģijas patēriņa maksājumiem, tiek samazināts arī elektroenerģijas tarifa mājsaimniecībām maksājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu