Sinoptiķi brīdina par spēcīgu pērkona negaisu un lietusgāzēm; iespējams tornado

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Svētdienas vakarpusē vietām Latvijā iespējams spēcīgs pērkona negaiss, un saskaņā ar Eiropas Eksperimentālā vētru prognozēšanas centra (ESTOFEX) analīzi lielākais negaisa risks ir valsts dienvidaustrumu pusē, it īpaši Latgalē.

Negaisa laikā iespējamas stipras vēja brāzmas un vētra, tostarp virpuļvētra jeb tornado. Tāpat iespējama liela krusa, un vietām gaidāmas stipras lietusgāzes, prognozē ESTOFEX. Varbūtējie negaisa mākoņi pārvietosies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem.

Latvijas sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu, ka svētdien pēcpusdienā vietām Latvijā gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, kuru laikā vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15-19 m/s.

Svētdien līdz pulksten 15 Latvijā nav izveidojies neviens pērkona negaiss, vietām Kurzemē un Zemgalē ir nedaudz īslaicīgi lijis. Augstākā gaisa temperatūra reģistrēta Latgalē, kā arī dažviet Vidzemē, kur gaiss sasilis līdz +26 grādiem.

Svētdien no rīta un dienā pērkona negaiss ar ļoti stipru lietu, intensīvu zibeņošanu un lielām vēja brāzmām plosījās Polijas ziemeļaustrumos, kur krītošu koku dēļ cieta četri cilvēki, kā arī Kaļiņingradas apgabalā un vietām Lietuvā.

Sestdienas vakarā vietām Francijā un Vācijā pērkona negaisa laikā krita krusa, kuras lielāko graudu diametrs sasniedza deviņus centimetrus, un vēja ātrums brāzmās dažviet pastiprinājās līdz 35 metriem sekundē. Tik spēcīgi negaisi Latvijā nav gaidāmi, turklāt ir cerība, ka postošas dabas stihijas Latviju neskars nemaz.

Pirmdien Latgalē iespējams pērkona negaiss. Naktī un priekšpusdienā daudzviet Latvijā līs, vietām gaidāma migla; dienā, sākot no valsts rietumiem, debesis skaidrosies. Vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem un būs lēns līdz mērens.

Gaisa temperatūra no rīta pazemināsies līdz +13..+17 grādiem, Latgalē nekļūs vēsāks par +18..+19 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien būs +19..+24 grādi, Kurzemes rietumkrastā gaidāmi +17 grādi.

Rīgā naktī un priekšpusdienā brīžiem gaidāms lietus, pēcpusdienā debesis skaidrosies. Vējam iegriežoties no rietumiem, gaisa temperatūra priekšpusdienā noslīdēs līdz +16 grādiem, vēlāk saule gaisu sasildīs līdz +22..+23 grādiem.

Pēdējie lietus mākoņi Latviju pametīs pirmdien līdz dienas vidum. Mākoņi galvenokārt virzīsies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem.

Svētdienas priekšpusdienā pērkona negaiss ar ļoti stipru lietu un intensīvu zibeņošanu plosās Polijas ziemeļaustrumos un Kaļiņingradas apgabalā, tas sasniedz Lietuvu. Latvijā pērkona negaiss iespējams no mākoņiem, kas veidosies vēlāk.

Sestdienas vakarā vietām Francijā un Vācijā pērkona negaisa laikā krita krusa, kuras lielāko graudu diametrs sasniedza deviņus centimetrus, un vēja ātrums brāzmās dažviet pastiprinājās līdz 35 metriem sekundē.

Tik spēcīgi negaisi Latvijā nav gaidāmi, turklāt ir cerība, ka postošas dabas stihijas Latviju neskars nemaz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu