Valsts no PVN maiņas zaudē vairāk, nekā iegūst pircējs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad – 40,5 miljonus latu.

Tas gan nenozīmē, ka tieši par šādu summu saruks iedzīvotāju tēriņi, raksta «Neatkarīgā Rīta avīze».

Nopērkot vienus un tos pašus produktus vienā un tajā pašā veikalā pagājušajā ceturtdienā un vakar, «Neatkarīgā» pārliecinājās, ka valsts no nodokļa likmes maiņas zaudē vairāk, nekā iegūst pircējs.

Ceturtdien par pirkumu, kurā bija majonēze, kafija, eļļa, kausētais siers un tīrīšanas līdzeklis, Neatkarīgā samaksāja Ls 7,38, tajā skaitā PVN (22%) – Ls 1,33. Vakar tāds pats pirkums tajā pašā veikalā maksāja Ls 7,34, tajā skaitā PVN (21%) – Ls 1,27. Tātad valsts pēc PVN likmes maiņas par šo pirkumu nodoklī saņēma par 6 santīmiem mazāk, lai gan pirkuma kopsumma samazinājās par 4 santīmiem. Kur palika 2 santīmi? Kā liecina par pirkumu saņemtie čeki, izrādās tieši par 2 santīmiem pieaugusi pirkuma pamatsumma bez PVN.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu