Ārsti krāpjas, izdomājot pacientu vizītes un slimības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pacienti, kuri portālā «latvija.lv» pārbaudījuši, kādus valsts apmaksātos pakalpojumus viņi saņēmuši, pārliecinājušies, ka atsevišķi ārsti krāpjas, piesūtot valstij rēķinu par neveiktām manipulācijām un konsultācijām, raksta «Diena».

Piemēram, Rūta (pacientu vārdi mainīti) uzzināja, ka ginekoloģe, pie kuras viņa sen vairs neārstējas, turpina viņu ik gadu izmeklēt, bet Annas bērniem zobus regulāri labo kāds nekad neapmeklēts zobārsts. Viņas šovasar vērsās Veselības inspekcijā (VI).

Šādu iesniegumu gan VI nav daudz - pērn vērsušies 14 pacientu, šogad - septiņi. Kopš 2011. gada portālā «latvija.lv» ir pieejama sadaļa «Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi», kur ikviens iedzīvotājs autorizējoties var atrast informāciju par to, kādus valsts apmaksātos pakalpojumus saņēmuši.

 Ārstu «pierakstījumi» rada ne mazumu zaudējumu - izvilta ne tikai nauda no valsts budžeta, arī kropļota veselības aprūpes statistika, sagrozīti pacientu dati. Iespējams, cilvēki pārāk naski nesūdzas, jo parasti jau viņi nav zaudējuši naudu, bet gan valsts. Tomēr VI aicina iedzīvotājus iepazīties ar saviem datiem «latvija.lv» un ziņot, ja atklāj neatbilstības.

Par «pierakstījumiem» ārstiem draud administratīvā atbildība. VI liek nepamatoti uzrādīto pakalpojumu vērtību atgriezt atpakaļ valsts budžetā naudas izteiksmē, kā arī preventīvos nolūkos negodīgajiem ārstiem var piemērot līgumsodu vairākkārtīgā pakalpojuma tarifa apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu