Premjerministrs: Lielbritānija varētu sarīkot referendumu par dalību ES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija varētu sarīkot referendumu par tās dalību Eiropas Savienībā (ES), laikrakstā «Sunday Telegraph» atzinis britu premjerministrs Deivids Kemerons.

«Vārdi «Eiropa» un «referendums» var tikt savienoti, sevišķi, ja mēs patiesi ierosinām izmaiņas tajā, kā mūsu valsts tiek pārvaldīta,» «Sunday Telegraph» norādīja Kemerons.

Tomēr viņš arī brīdināja, ka referendums par palikšanu vai izstāšanos no ES nebūtu prātīgs solis.

«Aiziešana nebūtu mūsu valsts interesēs», norādīja Kemerons, vienlaikus atzīmējot, ka arī referendumā pieņemts lēmums par palikšanu ES traucētu turpmākos centienus mainīt Londonas attiecības ar Briseli, jo tad turpmāk tiktu piesaukts arguments, ka «britu tauta jau reiz ir runājusi».

Britu mediji premjera komentārus interpretē kā izmaiņas Londonas tonī, ja ne visā politikā, bet eiroskeptiķus tie saniknojuši.

Skeptiski noskaņotās aprindas eirozonas centienus radīt politisku un fiskālu savienību uzskata par labāko ieganstu Lielbritānijas aiziešanai no ES.

Plānots, ka bijušais aizsardzības ministrs un ietekmīgais eiroskeptiķis Laiems Fokss pirmdien nāks klajā ar runu, kurā referendumu par palikšanu vai izstāšanos no ES novērtēs kā taktisku kļūdu, bet vienlaikus aicinās Londonu pārskatīt savas attiecības ar ES. Tomēr, ja tā nespēs panākt savu, tad rīkojams referendums un valdībai jāatbalsta izstāšanās no ES.

Londona bažījas, ka eirozonas dalībvalstu soļi pretī dziļākai integrācijai varētu ietekmēt tās finanšu sektoru un vienoto tirgu, ko uzskata par vienu no ES svarīgākajiem sasniegumiem.

 
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu