Visaginas AES salīdzina ar mākslīgo «vulkānu»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Biedrības «Enerģija tautai» un «Atjaunotā Latvija 2018», kā arī Latvijas Mazo un vidējo uzņēmēju konfederācija aicina Latvijas amatpersonas nepiedalīties «mākslīgā vulkāna» - Visaginas atomelektrostacijas (AES) - būvniecībā.

Valsts augstākajām amatpersonām adresētajā vēstulē nelielo biedrību pārstāvji pauž viedokli, ka gadījumā, ja Latvija piedalīsies šajā projektā un uzņemsies jaunas kredītsaistības, tas būtiski palielinās valsts parādu, kas nozīmē papildu slogu nodokļu maksātājiem. Savukārt gadījumā, ja projektā piedalīsies AS «Latvenergo» izveidots meitasuzņēmums, tas neizbēgami veicināšot elektroenerģijas tarifu paaugstināšanu gala patērētājiem.

Vēstulē tiek minēti arī citi iespējamie draudi, piemēram, AES ir bīstams industriālais objekts, kas atradīsies tuvu Latvijai, tāpēc gadījumā, ja notiks ekoloģiska katastrofa, tā skars Latviju. Tāpat vēstulē atgādināts par teroristu uzbrukumiem ASV 2001.gada 11. septembrī, un vēstules autori, velkot paralēles, pauž viedokli, ka Visaginas AES var kļūt par potenciālu uzbrukuma objektu.

Kodolizejvielas AES darbināšanai tikšot piegādātas no Krievijas, līdz ar to Latvijas dalība šajā projektā tikai palielināšot atkarību no citu valstu izstrādātās elektroenerģijas, savu viedokli argumentē vēstules autori.

Pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas aplēsēm, AES projekta izmaksas pašreizējās cenās varētu sasniegt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot prognozējamos procentus, inflāciju un projekta investīciju vērtības izmaiņas valūtas kursu svārstību dēļ, - aptuveni 6,8 miljardus eiro. Šobrīd tiek lēsts, ka AES būve varētu ilgt līdz 2020.- 2021.gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu