Rungainis: Latvija ražo lieliskus gultu klājējus un sēņu lasītājus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šobrīd Latvijai svarīgākie jautājumi ir demogrāfija, izglītība un jaunu darbavietu radīšana.

To intervijā laikraksta «Diena» un portāla «diena.lv» kopīgi rīkotajā diskusijā sacīja investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Komentējot pievienotās vērtības likmes (PVN) samazinājumu no 22 uz 21%, Rungainis sacīja, ka tas apstiprina Latvijas kā vienas no viszemākajām nodokļu valstīm ES statusu.

«Tas, kas ir jādara pašlaik - tā ir nodokļu sloga pārdale no darbaspēka uz patēriņu, kas nenotiek pietiekami ātri, taču šobrīd vismaz tiek runāts, ka tas eventuāli notiks,» pauda Rungainis. Rungainis uzskata, ka tam būtu jānotiek daudz agresīvāk, lai šeit būtu izdevīgi radīt darbavietas.

Nākamie svarīgie jautājumi pēc baņķiera domām  ir demogrāfijas izmaiņas, jo ilgtermiņā valsts, kas turpina monotoni zaudēt aptuveni 1,5% savu iedzīvotāju gadā mirstības un izceļošanas rezultātā, nevar cerēt uz kādu attīstību.

«Mēs atrodamies nepārtrauktā sabrukuma periodā. Ir jābūt politikai, kas apstādina un reversē šo procesu. Pat ja tas nenotiek vienā dienā, ir svarīgi zināt, ka tas notiks kādā pārskatāmā nākotnē,» uzskata Rungainis.

«Šobrīd ir skaidrs, ka mēs turpinām drāzties iekšā sienā, tā siena tuvojās, lielākā daļa cilvēku par to nedomā, bet uzņēmēji un investori par to domā, kas ir svarīgākais,» pauda Rungainis.

Nākamais risināmais jautājums ir izglītība. «Mēs turpinām ražot nepietiekami un nepareizi kvalificētus cilvēkus, kuri varbūt ir lieliski daudzvalodīgi gultu klājēji un sēņu lasītāji citu valstu ekonomikās, bet nav spējīgi strādāt augstas pievienotās vērtības industrijās ,viņi nemāk matemātiku, fiziku un ķīmiju, kas ir nepieciešamas tuvākajos gados, lai varētu būvēt ekonomiku,» secina Rungainis.

Trešais jautājums ir jaunu darbavietu radīšana, kur maksātu augstas algas. Tam nepieciešams valsts atbalsts un pārdomāta gudra programma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu