Ne visi tirgotāji mainījuši cenas pēc PVN samazinājuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saskaņā ar laikraksta «Dienas bizness» veikto pētījumu ne visi tirgotāji mainījuši cenas pēc PVN samazinājuma par 1%, ziņo laikraksts.

[Pievienots «Maxima Latvija» pārstāvja Ivara Andiņa komentārs!]

Laikraksts pētījumam izvēlējās divus veikalus Purvciemā – «Rimi» un «Maxima».

Noskaidrojās, ka cenas patiešām ir koriģētas uz leju atsevišķiem produktiem, bet tas nav darīts visām precēm. Preču cenas zem lata, kas iepriekš arī tika uzsvērts no tirgotāju puses, palikušas nemainīgas pēc PVN samazināšanas. Cita situācija bija vērojama ar izvēlētajām precēm cenās virs lata. «Rimi» samazinājis cenas «Laimas» konfektēm un konjakam «Remy Martin VSOP», bet «piemirsis» par «Nivea» dušas želeju. Savukārt veikalā «Maxima» tika novērots cenu samazinājums kafijai «Merrild» un cūkgaļas karbonādei (par 2 santīmiem), bet cena konjakam «Hennessy VS» un «Manland» džinsu biksēm bija palikusi nemainīga.

«Rimi Latvia» pārstāve Zane Eniņa skaidro, ka «Rimi» un «Supernetto» veikalos ir pabeigta pāreja uz PVN likmi 21% apmērā. Kases aparātu pārprogrammēšana notikusi naktī no sestdienas uz svētdienu. Cenu zīmju nomaiņa pārsvarā tikusi veikta svētdienas laikā un pabeigta 2. jūlijā, skaidro Eniņa, piebilstot, ka preču apjoms, kurām bija jānomaina cenas, bija ļoti liels – vairāk nekā 25 tūkstoši preču. «Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš skaidroja, ka tas izmaksās ap 110 tūkstošiem latu.

Kā skaidro «Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš, novērojums par džinsu biksēm ir pareizs, un tādai cenai attiecīgajā gadījuma arī jābūt.

Viņš informēja, ka «Maxima» jau laicīgi pirms cenu pazeminājuma informēja, uz ko attieksies cenu pazeminājums - uz lielāko preču daļu, apmēram 25 000 produktu un preču, tostarp visu pārtiku un daudzām citām populārākajām precēm.

Andiņš norāda, ka tika publiski ziņots arī, uz ko tas neattieksies cenu samazinājums, citējot 28.jūnija relīzi: «Kā jau iepriekš tika informēts, cenas netiks samazinātas precēm, kuras maksā mazāk par vienu latu; tāpat tās netiks samazinātas, piemēram, grāmatām un bērnu pārtikai, kam jau pašlaik tiek piemērota pazemināta 12 procentu PVN likme, ko, pašreizējās izmaiņas neskar; atsevišķām rūpniecības precēm, kurām cenas netika paaugstinātas laikā, kad valsts palielināja PVN likmes; kā arī precēm, kam izmainījušās piegādātāju cenas.»

«Tieši priekšpēdējā preču kategorijā, kurā kopumā gan ietilpst apgrozījuma ziņā tikai četri procenti no visām «Maxima» precēm, ir korespondenta pieminētās džinsu bikses. Jo šīm un vēl dažām citām rūpniecības precēm cenas nepaaugstinājām iepriekšējās PVN palielināšanas laikā,» skaidro Andiņš.

Viņš norāda: «Savukārt konjaks «Hennessy VS» «Maxima» tīklos patlaban ir nopērkams par 21,77 latiem, kas ir par vienu procentu lētāk nekā pirms 1.jūlija (laikraksts norādīja, ka cena aizvien ir 21,95 latu). Cenu atšķirību skaidrojam ar to, ka attiecīgajā veikalā šī konjaka cenu zīme plauktā vēl nebija nomainīta – kā jau iepriekš informējām, cenu zīmju nomaiņa var ilgt līdz pat divām nedēļām. Gadījumā, ja korespondents būtu šo konjaku nopircis, jaunā cena ar samazināto PVN būtu redzama kasē, un korespondentam būtu jāmaksā 21,77 latus.»

Andiņš sacīja: «Lai izvairītos no šādiem pārpratumiem, mēs savus pircējus ar informatīvu uzrakstu palīdzību esam informējuši par cenu nomaiņas kārtību un to, ka jaunā cena tiks uzrādīta kasē.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu