Stingrākas sankcijas dzīvnieku labturībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Dzīvnieku labturības noteikumu pamatā ir jābūt tiesību aktiem, pašreizējie likumdošanas «caurumi» jānovērš un pārkāpējiem jāsaņem atbilstošs sods, portālu «Apollo» informēja Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja. Tas ļautu pasargāt arī cilvēku veselību, mazinot dzīvnieku pārnēsāto infekciju un mikrobu rezistento slimību izplatību, Parlaments uzsver šodien apstiprinātajā rezolūcijā.

Rezolūcijā deputāti norāda, ka pašreiz esošajiem dzīvnieku labturības tiesību aktiem jābūt apvienotiem ES ietvarlikumā ar mērķi panākt to labāku un visaptverošāku atbilstības līmeni un nodrošinātu vienotu dzīvnieku labturības pamatlīmeni visā Eiropas Savienībā kā pamatnosacījumu brīvai un godīgai konkurencei visiem ES ražotājiem. Turklāt jaunajiem noteikumiem jāattiecas uz visiem fermās turētiem dzīvniekiem, tai skaitā piena govīm, kā arī klaiņojošiem suņiem, kaķiem un citiem mājdzīvniekiem, uz kuriem pašreiz netiek attiecināti nekādi ES noteikumi.

«Svarīgākais no ierosinājumiem ir dzīvnieku labturības ietvarlikums, kurā būtu ņemti vērā zinātniski apsvērumi un dzīvnieku veselības saikne ar sabiedrības veselību. Mums kopīgi jādefinē, ko saprotam ar dzīvnieku labturību, un jānosaka, kurš ir par tiem atbildīgs. Tas ir jautājums par taisnīgu attieksmi pret abām pusēm - dzīvniekiem un ražotājiem,» norādīja Marit Paulsen (ALDE, Zviedrija), par rezolūcijas izstrādi atbildīgā deputāte, atbildot uz Komisijas 2012.gada janvārī iesniegto Komisijas paziņojumu par dzīvnieku aizsardzības un labturības stratēģiju 2012.-2015.gadiem.

Lūgumraksti, kas prasa labāku mājdzīvnieku aizsardzību

Deputāti norāda, ka ES ietvarlikumam arī jāparedz jauni noteikumi mājdzīvnieku identifikācijai un reģistrācijai un jāaizliedz nelicenzētas patversmes vai pieskatīšanas vietas. Noteikumos jāparedz arī bargi sodi tām dalībvalstīm, kas neievieš noteikumus, norāda deputāti atsevišķā rezolūcijā, atbildot uz Parlamentam iesniegtajiem lūgumrakstiem.

Stingrāka kontrole un bargākas sankcijas

Dzīvnieku labturības noteikumus joprojām pārkāpj, tāpēc deputāti aicina piešķirt ES Pārtikas un veterinārajam birojam vairāk līdzekļu un dalībvalstīm nodrošināt pietiekami daudz inspektoru, kas būtu apmācīti dzīvnieku labturības jautājumos. Par ES dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpumiem jāpiemēro efektīvas un samērīgas sankcijas, tām pievienojot izsmeļošu informāciju un kompetento iestāžu norādījumus, kā arī veicot atbilstīgus koriģējošos pasākumus.

Lai nekavētos jauno noteikumu ieviešana, rezolūcijā prasīta jaunas visaptverošas agrīnas iejaukšanās sistēmas izstrāde, kas ļautu Komisijai pārbaudīt, vai dalībvalstis ievēro ieviešanas termiņus.

Jauns marķējums

Atbildot uz ES dalībvalstu iedzīvotāju sūdzībām, deputāti prasa Komisijai izskatīt iespēju ieviest tādas gaļas marķējumu, kas iegūta no dzīvniekiem, kuri nokauti bez apdullināšanas, tādējādi palīdzot patērētājiem izdarīt apzinātu izvēli.

Tirdzniecība ar trešām valstīm

Parlaments uzsver, ka līdzvērtīgi labturības standarti jāattiecina uz importētajiem dzīvniekiem un produktiem no trešām valstīm, lai ES lauksaimniekiem nodrošinātu vienlīdzīgus noteikumus un patērētāji saņemtu atbilstošas kvalitātes produktus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu