Zālītis: Latvijas vieglatlētu sniegums EČ bija ļoti labs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas vieglatlētu kopējais sniegums pagājušajā nedēļā aizvadītajā Eiropas čempionātā bija ļoti labs, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

Latvijas sportistiem visveiksmīgākā bija čempionāta ceturtā diena sestdien, kad sesto medaļu kopš 1994. gada Latvijai Eiropas čempionātos izcīnīja septiņcīņniece Laura Ikauniece, kura ierindojās trešajā vietā. Šajā pašā disciplīnā ceturtā bija Aiga Grabuste. Tāpat sestdien sestajā vietā 3000 metru šķēršļu skrējienā ierindojās Poļina Jeļizarova.

Pirms tam čempionātā sestās vietas attiecīgi tāllēkšanā un šķēpmešanā izcīnīja Ineta Radēviča un Sinta Ozoliņa-Kovale. Tāpat sestajā vietā pēc kritiena 100 metru distances finālā tika klasificēts traumu guvušais Ronalds Arājs, bet pēdējā dienā sacensības šajā pozīcijā noslēdza Dmitrijs Jurkevičs, kurš startēja 1500 metros.

«Pirms sacensībām mums bija maza cerībiņa uz vienu medaļu,» pieticīgās prognozes atminējās Zālītis. «Bija cerība uz Grabusti, šķēpmetējiem vīriešu un sieviešu konkurencē, lodes grūdēju Māri Urtānu un, protams, arī Radēviču. Tomēr šie sportisti savas medaļas atlika uz Londonu.»

«Īpaši liels prieks ir par jaunajiem sportistiem un, protams, Lauru, jo šajā ziņā mēs esam ievērojami priekšā lietuviešiem un igauņiem,» uzsvēra LVS prezidents. «Mums uz Eiropas čempionātu devās līdz šim lielākā delegācija, un jaunā paaudze pierādīja, ka ir gatava šādām sacensībām.»

«Ja čempionāta pirmajās dienās izskatījās, ka gaidāma katastrofa, turpmākajās dienās līkne strauji gāja uz augšu. Cerams, ka tas tā turpināsies arī Olimpiādē,» stāstīja Zālītis.

Tāpat LVS prezidents noraidīja runas, ka šajā čempionātā izcīnītās medaļas nav nozīmīgas, jo daudzos sporta veidos nestartēja labākie sportisti. Zālītis atgādināja, ka šķēpmešanā slavenais norvēģis divkārtējais olimpiskais čempions Andreass Torkildsens palika ceturtais, bet galvenā mājinieku somu cerība Tero Pitkemeki labākajā mēģinājumā sasniedza vien 74,89 metrus, paliekot 11. pozīcijā.

«Jā, var teikt, ka septiņcīņā nebija piecu augsta līmeņa sportistu, bet vai kāds var garantēt, ka viņas būtu spējušas kaut ko izdarīt un aizņemt pirmās piecas vietas? Varbūt viņas nostartētu tāpat kā Pitkameki,» norāda Zālītis.

Vairāki Latvijas sportisti gan Eiropas čempionātā nostartēja ļoti neveiksmīgi, turklāt daudziem no viņiem bija arī psiholoģiskas problēmas, kas izpaudās pēcsacensību komentāros, kuros tika teikts, ka nākamās dienas treniņā viņi noteikti aizmetīs daudz tālāk.

Zālītis atzina, ka psihologa nepieciešamība ir aktuāla, bet uzsvēra, ka šajā ziņā būtu jāpalīdz Latvijas olimpiskajai vienībai (LOV).

«Sporta ārstu sadalījums un finansējuma pārvaldīšana ir LOV ziņā un viņiem ir jānodrošina individuālie sporta veidi,» atzina Zālītis. «Saprotam, ka vairāki labākie sportisti netiek galā ar spriedzi lielajos mačos. Esam jau iepriekš centušies šo problēmu risināt, bet skaidrs, ka tagad līdz Londonas Olimpiādei neko izmainīt vairs nevar, tur tad būtu jāstrādā vismaz gadu. Tomēr ceram, ka pēkšņi mēneša laikā notiks kāds klikšķis un Londonā viņiem veiksies labāk.»

Šogad pirmoreiz Eiropas čempionāts notika ar divu gadu intervālu, nevis četru kā iepriekš. Zālītis atzina, ka starptautisks novērtējums par sacensībām vēl nav bijis.

«Nākamajā nedēļā notiks pasaules junioru čempionāts un tad atbraukušie Eiropas federāciju prezidenti to pārrunās,» teica LVS prezidents. «Vienīgais jautājums ir par laika apstākļiem, jo Helsinkos jau otro reizi lielo sacensību laikā tie bija ļoti slikti. Arī tas ietekmēja rezultātus.»

Kā ziņots, jau 27. jūlijā sāksies Londonas olimpiskās spēles, kurām pagaidām ir kvalificējušies 20 Latvijas sportisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu