Jūrmalā aktivizējušies auto zagļi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības «Balta» jaunākie dati liecina - ja līdz Jāņiem Jūrmalā šogad tika apzagti tikai pieci auto, tad līdz jūlija sākumam tieši Jūrmalā apzagto spēkratu skaits palielinājies līdz 18, bet trīs ir nozagti.

Lai arī šogad kopējais auto zādzību, apzagšanu un laupīšanu skaits ir mazāks nekā pērn, ir pieaugusi vidējo atlīdzību summa. Acīmredzams, ka zagļi tīko pēc arvien jaunākām automašīnām un dārgākām lietām, kas atstātas auto salonos. Pērn vidējā atlīdzību summa par vienu auto apzagšanas vai zādzības gadījumu bija 496 lati, taču šogad šis rādītājs ir pieaudzis līdz 571 latam par vienu gadījumu.

Kā norāda apdrošināšanas sabiedrības «Balta» drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis, tad pēdējos gados auto zagļi ir kļuvuši rafinētāki, rūpīgāk gatavojas savam noziegumam, ir krietni uzmanīgāki, savā darbībā izmanto jaunās tehnoloģijas un to sniegtās iespējas, ko var novērot arī šī gada Jūrmalas nozagto un apzagto auto gadījumos. »

Uzņēmuma pieredzē ir gadījumi, kad zagļi rīkojušies ļoti viltīgi un apdomīgi. Garnadži rūpīgi izpēta potenciālā upura gaitas, dienas režīmu un paradumus, gaidot izdevīgāko brīdi, lai veiktu zādzību. Piemēram, reiz izmeklēšanā atklājām, ka zagļi iekārotajai automašīnai sekoja no Jūrmalas veikala «Sky» līdz pat «Dominai» Rīgā, kur auto arī diemžēl nozaga, tāpēc autobraucējiem ieteicams arvien būt modriem. Tāpat zagļi darbojas grupās un ar rācijām operatīvi sazinās. Piemēram, viens zaglis seko upurim veikalā, bet pārējie tikmēr cenšas paveikt zādzību veikala autostāvvietā. Ja tas ir tūrists, kas devies atpūsties uz pludmali, tad zaglis arī nežēlos savu laiku, lai izsekotu upuri un izvēlētos īsto brīdi, kad vadītājs ir devies peldēties, atstājot auto atslēgas nepieskatītas,» norāda drošības dienesta vadītājs.

Kopējie novērojumi liecina, ka garnadžus īpaši piesaista jaunas un dārgu marku automašīnas, kā arī spēkrati, kuri pieder ārvalstu tūristiem. Pēc uzņēmuma datiem visbiežāk apzog «BMW», «Toyota» un «Volkswagen» markas spēkratus. Savukārt zagto auto detaļu TOP veido automašīnu spoguļi, sensori automašīnu novietošanai stāvvietā un automašīnu buferi, bet «BMW» markas automašīnām atsevišķos gadījumos zog stūres iekārtas. Tāpat zagļi iecienījuši arī magnetolas un automašīnās atstātās mantas, piemēram, datorus un somas, tāpēc jebkuras zaglim iekārojamas lietas, kas piesaista uzmanību, arī mazas bērnu somiņas vai mapes, pirms auto atstāšanas būtu jāieliek bagāžas nodalījumā.

Kā liecina «Baltas» dati, šogad kopumā ir saņemti 515 atlīdzību pieteikumi par laupīšanas, zādzības vai auto aplaupīšanas gadījumiem, savukārt vēl divos gadījumos garnadžiem nav izdevies realizēt savu nodomu, taču ar savu rīcību auto īpašniekiem radīti materiālie zaudējumi, sabojājot auto slēdzenes. 488 gadījumos konstatēta auto apzagšana, kad garnadzis piesavinājies automašīnā atstātās mantas vai kādu no spēkrata detaļām. Notikušas arī 26 zādzības, kad spēkrats ticis aizdzīts, bijusi arī viena laupīšana, kad pats automašīnas vadītājs laupītāja vardarbīgas rīcības un draudu rezultātā bijis spiests auto atdot zagļiem. Kopumā 2012.gadā «Baltā» līdz šim aprēķinātais zaudējumu apmērs klientiem par auto apzagšanu, laupīšanu vai zādzību ir 295 632 lati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu