Par klavieru spēlēšanu - 101 lata sods

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pašvaldības policija (RPP) jūnijā kādai rīdzinieku ģimenei piemērojusi kopumā 101 latu lielu sodu, jo viņu dēls daudzdzīvokļu namā trenējies klavierspēlē.

Kāda rīdzinieku ģimene šodien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē pastāstīja, ka dēls mūzikas skolā mācās jau astoņus gadus, un norādīja, ka valsts mūzikas skolas programma iekļauj prasību vingrināties arī mājās.

Pagājušajā mēnesī dēls par klavieru spēlēšanu dienas laikā sodīts jau divas reizes - kaimiņos dzīvojošais pensionārs uzskata, ka daudzdzīvokļu namā klavieru spēlēšana nav pieļaujama vispār, tāpēc vērsies policijā, ziņojot par trokšņošanu.

Pirmajā reizē topošais pianists sodīts 10.jūnijā par faktu, kas fiksēts 12.martā. Skolēnam piemērots sods viena lata apmērā. Otrreiz jaunais mūziķis saņēmis soda kvīti 18.jūnijā par faktu, kas konstatēts 1.aprīlī, turklāt policisti saskatījuši atkārtotu pārkāpumu un piemērojuši 100 latu sodu.

Ģimene abus sodus pārsūdzējusi, savukārt jaunā pianista tēvs pauda neizpratni, kā muzicēšanu var uzskatīt par troksni. «Kāda var būt iespēja cilvēkam izglītoties, ja ir tāda noteikumu interpretācija? Aptaujājām pārējos iedzīvotājus, un viņi atzina, ka viņiem klavieres netraucē. Tad jau arī bērna raudas ir troksnis – varam sodīt māmiņas, kuru bērniem zobi aug?» vaicāja jaunā mūziķa tēvs.

RPP Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš pieļāva, ka policisti pārslodzes dēļ, iespējams, pietiekami nav izvērtējuši apstākļus, taču norādīja, ka šo gadījumu policijā izvērtēs atkārtoti.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) savukārt solīja personīgi sekot līdzi notikumu gaitai un parūpēties, lai jautājums tiktu atrisināts adekvāti.

RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane aģentūrai LETA sacīja, ka policija piemērojusi divus sodus par troksni vai skaņām, ko rada valdījumā esošs avots, un par šādu pārkāpumu kā pirmais sods noteikts viens lats, bet normas arī nosaka, ka tad, ja pārkāpums tiek fiksēts gada laikā atkārtoti, tad vienīgā iespēja ir piemērot 100 latu sodu, proti, mazāks sods vai tā apmēra robežas nav paredzētas.

Tīmane papildināja, ka par klavierspēles radīto traucējumu nav sūdzējies tikai viens jaunā pianista ģimenes kaimiņš, bet pretenzijas saņemtas no vairāk nekā piecdesmit procentiem piecstāvu nama kāpņu telpas iedzīvotājiem. Viņa gan nekonkretizēja precīzu sūdzības autoru skaitu, taču sacīja, ka policijā sūdzējušies arī cilvēki, kuri dzīvojot divus stāvus zemāk, nekā jaunā pianista ģimene.

Turklāt vienīgais kaimiņu lūgums esot bijis, lai klavieres netiek spēlētas darba dienu vakaros, kad cilvēki atnāk pārguruši no darba, un brīvdienās.

RPP pārstāve atzīmēja, ka pēc atkārtotas sarunas ar pianista vecākiem, īpaši pēc sarunas ar viņa māti, kuras laikā ieteikts šo situāciju pārrunāt pašu kaimiņu starpā, kopš marta beigām sūdzības par klavieru spēlēšanu vairs policijā nav saņemtas.

Tīmane sacīja, ka, ņemot vērā iepriekš izklāstīto, policija nekad nesauks cilvēku pie atbildības, ja viens kaimiņš būs sūdzējies par blakus dzīvokļi skaļi ieslēgtu televizoru, skaļu bērna raudāšanu vai līdzi jušanu futbola spēlei. Kā kritēriju viņa minēja kaimiņu daļai radīto traucējumu, taču piebilda, ka šādās situācijās tomēr policija iesaka pašiem kaimiņiem to pārrunāt vispirms savā starpā un mēģināt panākt vienošanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu