Dažu dienu laikā prokurore izbeidz lietu pret Priedi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī vien 25.jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika sākta kriminālvajāšana pret biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītāju Artūru Priedi par neatļautu labumu prasīšanu no būvuzņēmuma, šajās dienās lieta izbeigta, ziņo Latvijas Televīzija.

Prokuratūras pārstāvji skaidro, ka lieta izbeigta, jo Priede iepriekš nav bijis sodīts un atzinis savu vainu, kukuļos izspiestā nauda ir atdota cietušajiem, turklāt daudzi cilvēki par Priedi izteikušies ļoti pozitīvi. Priedem uz gadu noteikts pārbaudes laiks.

Pats Priede gan savu vainu atzīst ne īpaši naski, skaidrojot, ka sodam piekritis, jo ir praktisks cilvēks - labāk, lai lieta šādi ātri tiek izbeigta.

Kā aģentūru LETA jūnija beigās informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, apsūdzība Priedem tika uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 198.panta 2.daļas - par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, to piedāvājuma prettiesisku pieņemšanu, ko pats vai ar starpnieku izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas darbinieks vai persona, kas uz likuma vai tiesiska darījuma pamata pilnvarota vest citas personas lietas, par kādas darbības izdarīšanu vai neizdarīšanu labuma devēja vai jebkuras citas personas interesēs, izmantojot savas pilnvaras, neatkarīgi no tā, vai pieņemtās materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumi domāti šai personai vai jebkurai citai personai, ja šīs darbības veiktas lielā apmērā.

Saskaņā ar minēto likuma pantu vainīgā persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību vai nodarbošanos uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

LETA jau ziņoja, ka sākotnēji Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē (RRP) kriminālprocess tika sākts par 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanu no kāda būvniecības uzņēmuma, taču tas tika pārkvalificēts uz citu KL pantu - par neatļautu labumu pieņemšanu.

Priedi aizdomās par «smalki» izplānotu izspiešanu Rīgas policisti aizturēja 4.aprīlī. Viņš iepriekš vēl nebija nonācis konfliktsituācijā ar likumu. Priedes vadītā biedrība nemitīgi «cīnījusies» pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Sākotnēji tika ziņots, ka izspiešana notikusi no SIA «New Europe» saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu «Pērle» Mazā Baltezera krastā.

Pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma martā. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums, aprakstot izspiešanu, minēja arī tās priekšvēsturi - kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem. Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādā veidā biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša - izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt «atrisinājumu» - pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas Rīgas policisti sāka izmeklēšanu, un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem - aizdomās par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Aizturēšanas laikā pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi. Drīzumā tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu aizdomās turētajam.

Sadovskis iepriekš norādīja, ka šāda veida izspiešana, kurā visai «smagnējā» birokrātiskā sistēma un tās vājās vietas tiek izmantotas savtīgās interesēs, policijas redzeslokā vēl nebija nonākusi. Policijai ir aizdomas, ka līdzīgā veidā cietuši arī citi uzņēmēji.

Pats Priede savu vainu viņam inkriminētajos nodarījumos sākotnēji noliedza.

 
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu