Izstrādāti jauni materiāli inovatīvai latviešu valodas apguvei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviešu valodas aģentūra (LVA) izstrādājusi jaunus materiālus inovatīvai latviešu valodas apguvei, informēja LVA speciāliste Liene Valdmane.

LVA ar Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda atbalstu īstenojusi projektu «Inovatīvas pieejas valodas apguvei trešo valstu valstspiederīgo bērniem un jauniešiem». Projektā radītais ir atbalsts ikvienam jaunam cilvēkam, kurš vēlas apgūt latviešu valodu vai arī pilnveidot valodas prasmi. Bērniem un jauniešiem tiek piedāvāti daudzveidīgi materiāli, kas atbilst viņu interesēm un vajadzībām. Materiāli veidoti, ievērojot vecumposma īpatnības, mūsdienīgu informācijas uztveri, inovatīvas mācīšanas un mācīšanās metodes.

Jaunākajiem valodas apguvējiem jūnijā «TV5» ēterā latviešu valodu aizrautīgi mācīja «citplanētietis» Tofiks. Drīzumā visi raidījumi būs pieejami arī internetā, bet CD formātā tie tiks nogādāti Latvijas pirmsskolas iestādēs.

Jauniešiem piemēroti mācību materiāli brīvi pieejami portālā «www.sazinastilts.lv». Tur ir atrodama gan informācija par Latviju, gan valodas apguvējiem tik noderīgo leksikas minimumu, kas tulkots krievu, angļu, franču un vācu valodā. Portālā izvietots plašs audiomateriālu klāsts, kas papildināts ar interaktīviem pašpārbaudes uzdevumiem. Ir pieejami videoklipi ar valodas apguves materiāliem un atraktīvu improvizācijas aktieru interpretāciju.

Videoklipi papildināti ar dialogu atšifrējumiem un interaktīviem uzdevumiem. Piecas intervijas ar dažādu nozaru pārstāvjiem - «Aerodium» vēja tuneļu instruktoru Ģirtu Ķīnastu, Latvijas Nacionālā teātra aktieri Artusu Kaimiņu, pasaules un Eiropas čempionu skeletonā Martinu Dukuru, mūziķiem Jāni Holšteinu-Upmani un Māru Upmani-Holšteini, velosipēdu restauratoru un «Ērenpreiss Original» īpašnieku Tomu Ērenštreitu - būs gan neaizmirstamas tikšanās ar spilgtām personībām Latvijas kultūrā, gan noderīgs materiāls valodas prasmes pilnveidošanai.

LVA metodiķi gādājuši, lai visus projektā veidotos mācību materiālus papildinātu metodiskie norādījumi, ko izmantos pedagogi.

LVA projekta sadarbības partneris bija Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija. Projektā tika izglītotas desmit brīvprātīgās skolotājas - pedagoģijas studentes, kas strādāja ar trešo valstu valstspiederīgajiem jauniešiem pēc individuāli izveidotām mācību programmām. Latviešu valoda tika apgūta ne tikai mācību klasē, bet arī kopīgi sportojot, iepazīstot skaistākās Latvijas vietas, muzejus, apmeklējot kultūras pasākumus.

Apliecinājumu tam, ka brīvprātīgo skolotāju darbs sniedzis gandarījumu un atklājis jaunas profesionālās izaugsmes iespējas, LVA saņēmusi Sarunu dienā, kad jaunietes kopā ar saviem audzēkņiem, trešo valstu valstspiederīgajiem, piedāvāja idejas, kā izmantot internetu latviešu valodas un Latvijas kultūras apguvē.

Visi projektā radītie materiāli ir pieejami mājslapās «www.sazinastilts.lv» un «www.valoda.lv». Projektā izdotais informatīvais materiāls par Latvijas izglītības sistēmu «Izglītības tilts» izplatīts Latvijas bibliotēkām, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Izglītības un zinātnes ministrijai un institūcijām, kas strādā ar trešo valstu valstspiederīgajiem.

«Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda finansētais projekts «Inovatīvas pieejas valodas apguvei trešo valstu valstspiederīgo bērniem un jauniešiem» LVA deva iespēju attīstīt un modernizēt valodas apguves resursus, lai Latvija kā Eiropas Savienības valsts nodrošinātu valodas apguves pieejamību. Taču galvenie ieguvēji ir tie, kuri mācās un māca latviešu valodu, tie, kuri vēlas iekļauties Latvijas sabiedrībā,» stāstīja Valdmane.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu