Aizliedz peldēties Gaujas peldvietā Siguldā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc 3.jūlijā un 4.jūlijā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm augsta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ peldēties aizliegts Gaujas peldvietā Siguldā. Peldēties nav ieteicams arī Kauguru peldvietā, Jūrmalā, kur peldūdens paraugos arī tika konstatēts paaugstināts zarnu enterekoku daudzums.

Par to paziņojusi  Veselības inspekcija.

Abos gadījumos iespējams fekālais piesārņojums. Kauguros peldūdens piesārņojuma cēloņi varētu būt peldētāju nehigiēniska uzvedība, mājdzīvnieku peldināšana vai fekālo notekūdeņu izgāšana ko kuģiem vai jahtām, skaidro Veselības inspekcijas vides veselības speciālisti. Savukārt Gaujas peldvietā Siguldā piesārņojuma iemesls varētu būt nepietiekami attīrītu notekūdeņu ievadīšana no upes augštecē esošajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām vai privātmājām upes tuvumā, bet iespējama arī peldētāju nehigiēniska uzvedība un lietusgāžu laikā piesārņojuma ieskalošanās no piekrastes krūmiem.

Atkārtoti ūdens paraugi šajās divās peldvietās tiks ņemti nākamnedēļ, lai pārbaudītu peldūdens kvalitāti šajās peldvietās. Pārējās 44 oficiālajās valsts peldvietās ūdens kvalitāte ir atbilstoša un peldēties ir atļauts.

www.vi.gov.lv

Lielākoties visās pašvaldību pārbaudītajās peldvietās peldūdens kvalitāte bijusi laba. Ieteikums nepeldēties bija noteikts tikai peldvietā Ogres upē pie «Krastiem», Madlienas pagastā, kur peldvietas ūdens paraugā jūlija sākumā tika konstatēts paaugstināts zarnu enterekoku daudzums. Pārējās peldvietās peldēšanās ierobežojumi līdz šim nav bijuši noteikti.

Peldvietas ūdens kvalitātes novērtējumu par peldvietas īpašnieka vai pašvaldības līdzekļiem iespējams veikt sadarbībā ar Veselības inspekciju un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu «Bior».

Ūdens kvalitāti 46 oficiālajās jūras un iekšzemes peldvietās Veselības inspekcija pārbauda visu peldsezonu - no 15.maija līdz 15.septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas jūlija beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu