Pēc kiberkara: pārvietošanās ar zirgiem, tikai papīra grāmatas un sveču gaisma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uzstājoties otrajā konferencē «Digital Agenda Assembly» Briselē, antivīrusu kompānijas «Kaspersky Lab» dibinātājs un ģenerāldirektors Jevgeņijs Kasperskis atzinīgi novērtēja starptautiskās sabiedrības aktivizēšanos cīņā pret kibernoziedzību, tomēr brīdināja dalībniekus par jaunu mūsdienu pasaules apdraudējumu, piemēram, kiberkara, izcelšanos.

Kompānijas pārstāve Latvijā Olga Kazaka portālam «Apollo» pavēstīja, ka konferencē Kasperskis pastāstīja par apokaliptiskā attīstības scenārija iespējamajām sekām, kura iznākums būs mūsdienu sabiedrības sabrukums. Viņš uzskata, ka to iespējams novērst, tikai pilnīgi pārvērtējot pieeju rūpniecisko sistēmu un galveno infrastruktūras mezglu interneta drošībai.

«Valdības un neatkarīgās starptautiskās organizācijas, piemēram, ANO IMPACT un Interpols, apzinās mūsdienu kibernoziedzības mērogu un ir sākušas aktīvi sadarboties cīņā pret šo apdraudējumu. Tā ir labā ziņa,» konferencē sacīja Kasperskis. «Sliktā ziņa ir tā, ka tagad ir radies potenciāls izmantot programmatūras par kiberieročiem, kas spēj fiziskajiem objektiem nodarīt tikpat nozīmīgu kaitējumu kā tradicionālie ieroči. Ir apdraudētas ražošanas, transporta un enerģētiskās sistēmas, rūpnīcas un militārie objekti.»

«Iedomājieties - vispesimistiskākā scenārija īstenošanās var atsviest cilvēci vairāku gadsimtu senā pagātnē – pie pārvietošanās ar zirgiem, papīra grāmatām, parastā pasta un sveču gaismas… Un vissliktākais ir tas, ka pašlaik praktiski nav iespējams nodrošināt aizsardzību pret šādiem uzbrukumiem,» pārliecināts ir Kasperskis. «Ir pilnīgi jāmaina pieeja rūpniecisko sistēmu programmatūru izstrādei un izmantošanai. Tas var ilgt 10–20 gadus, un man tas šķiet projekts uz iespējamā robežas.»

Šogad konference «Digital Agenda Assembly» bija veltīta drošas digitālās nākotnes izveidei, kas balstīta uz izaugsmi, jauninājumiem un pārliecību par priekšdienām.

Diskusiju gaitā dalībnieki centās noteikt prioritārās darbības interneta drošības jomā Eiropā, pamatojoties uz vietējās un globālās situācijas analīzi.

Pasākuma mērķis bija arī analizēt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares drošības jomas jauninājumu nozīmi Eiropas digitālajā ekonomikā un meklēt iespējas atbalstīt jaunas idejas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu