Atklāj kampaņu «Te varēja būt darbs»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

CV ir pirmā tikšanās ar potenciālo darba devēju. Tiesībsargs un Apeirons atklāj kampaņu «Te varēja būt darbs».

Liekas informācijas iekļaušana CV un motivācijas vēstulē nereti ir iemesls, kāpēc darba meklētājs vispār netek uzaicināts uz darba interviju. Izplatīta kļūda ir tādas informācijas ievietošana, kas, saskaņā ar Darba likumu, ir uzskatāma par diskriminējošu apstākli, piemēram, ziņas par vecumu, dzimumu, ģimenes vai veselības stāvokli, portālu «Apollo» informēja Ruta Siliņa, Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja.
 
Personāla atlases speciālisti novērojuši, ka visvājākās pareiza CV sagatavošanas prasmes ir jauniešiem, maz kvalificētiem darbiniekiem un pensijas un pirmspensijas vecuma cilvēkiem. Kā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras 2011.gada statistikas dati, reģistrēto bezdarbnieku kopskaitā pērn lielākais bezdarbnieku īpatsvars ir vecuma grupā 50 - 54 gadi (15,2%) un vecuma grupā 55 - 59 gadi (14,1%), savukārt bezdarbnieku īpatsvars vecumā no 20 līdz 24 gadiem un ir nedaudz samazinājies (10,2%). Statistikas dati uzrāda, ka personu ar invaliditāti īpatsvars kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaitā 2011.gada beigās veido 7,6%, un kopš pagājušā gada sākuma šādu bezdarbnieku īpatsvars visos reģionos ir pieaudzis.
 
TNS Latvia veiktais pētījums «Diskriminācijas izplatība nodarbinātības vidē Latvijā» uzrāda, ka absolūtais vairākums darba ņēmēju Latvijā uzskata, ka potenciālajam darba devējam būtu jāsniedz informācija par savu izglītību (93%), iepriekšējo darba pieredzi un darba stāžu (92%), kā arī valodas zināšanām un citām papildus prasmēm (92%). Tāpat arī vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ir jānorāda savs vecums (71%) un dzimums (70%). Nedaudz vairāk kā 2/5 darba ņēmēju Latvijā uzskata, ka potenciālajam darba devējam būtu jābūt informētam par amata kandidāta veselības stāvokli un invaliditāti (65%), kā arī iepriekšējo sodāmību (59%).
Šodien, 9.jūlijā, plkst. 12.00 Tiesībsarga biroja 1.stāva zālē, Rīgā, Baznīcas ielā 25, tiesībsargs un Apeirons atklās sabiedrības izglītošanas kampaņu «Te varēja būt darbs». Kampaņas mērķis ir novērst diskrimināciju darba vietās, pievēršot darba meklētāju uzmanību informācijai, kas tiek norādīta CV un motivācijas vēstulēs.
 
Kampaņu atklās tiesībsargs Juris Jansons, Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis un Frīdriha Eberta fonda Baltijas valstīs vadītājs Alfrēds Pfalers (Alfred Pfaller). SIA «TNS Latvia» klientu vadītāja Revita Logina iepazīstinās ar pētījuma «Diskriminācijas izplatība nodarbinātības vidē Latvijā» rezultātiem, SIA «I-Work Latvia» valdes locekle Ilze Boitmane sniegs padomus, kam pievērst uzmanību, rakstot CV un motivācijas vēstuli, savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras Jūrmalas filiāles ESF projekta «Kompleksi atbalsta pasākumi» karjeras konsultante Saulcerīte Briede dalīsies pieredzē, kādas kļūdas cilvēki pieļauj darba meklējumos.
 
Sabiedrības izglītošanas kampaņa «Te varēja būt darbs» ir 2011.gadā uzsāktā un Frīdriha Eberta fonda Baltijas valstīs atbalstītā projekta «Diskriminācija darba vietās» turpinājums.Saskaņā ar likumu tiesībsargam ir pienākums sekmēt vienlīdzīgas attieksmes ievērošanu un diskriminācijas novēršanu.
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu