Kas ir liekais svars?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

No pirmā acu skatiena viss ir vienkārši - liekais svars ir pārmērīgs tauku īpatsvars organismā, un, lai atbrīvotos no liekā svara, atliek vienkārši atbrīvoties no taukiem.

Painteresējoties par šo problēmu vairāk, saprotam, ka viss ir krietni sarežģītāk. 

Principā tauki paši par sevi nav nekāds liekais svars, jo nevar būt lieks tas, bez kā cilvēka organisms vispār nespēj funkcionēt. Tauki pasargā organismu no praktiski visām iespējamām problēmām. Tauki palīdz uzsūkties vitamīniem, stiprina imunitāti, neļauj ķermenim pārmērīgi atdzist, aizsargā svarīgus orgānus no ārējiem fiziskiem bojājumiem utt.

Par tauku noderīgumu pilnībā bija pārliecināti jau senās Romas gladiatori. Viņi ar nolūku ieturēja tāda veida uztura režīmu, lai pa virsu muskuļiem uzaudzētu jūtamu tauku slāni. Šie tauki virspusēju ievainojumu gadījumā pasargāja dzīvībai svarīgos orgānus no nāvējošiem bojājumiem.

Tauki atbild arī par cilvēku vairošanos. Sievietēm, kurām ir pazemināts tauku īpatsvars, var izbeigties mēnešreizes, jo, no dabas viedokļa, viņām nav nekādu izredžu iznēsāt augli. Tas notiek kā ar anoreksijas slimniecēm, tā arī ar profesionālām sportistēm, kad viņas ir sasniegušas savu optimālāko sportisko formu.

Runājot par augstas klases sportistiem, nereti ir nācies dzirdēt, ka tieši visatbildīgāko sacensību laikā tie mēdz smagi saslimt tikai no tā vien, ka nokļuvuši nelielā caurvējā. Izskaidrojums tam ir vienkāršs - šiem sportistiem, neskatoties uz augstu fizisko formu, ir ļoti zems imunitātes līmenis. Un viss tikai tāpēc, ka viņiem ir pazemināts tauku īpatsvars ķermenī.

Turpinot stāstu par imunitāti, pastāstīšu, ka reģionos, kur ir problēmas ar pārtiku, cilvēki biežāk nomirst no infekciju slimībām, nevis tieši no pārtikas trūkuma.

Taču pati svarīgākā tauku funkcija, kuras dēļ mums šodien rodas visas problēmas, ir tauku spēja veidot enerģijas rezerves.

Vēl pirms 100 gadiem cilvēkiem bija ļoti svarīgi, lai viņu organisms no pārtikas paņem pilnīgi visu iespējamo enerģiju, un to, kas netiek iztērēta uzreiz, atliek vēlākam laikam. Visa šī enerģijas rezerve uzkrājās tauku šūnās.

Tauki no enerģijas uzkrāšanas un uzglabāšanas viedokļa ir unikāls dabas izgudrojums. Viens grams ogļhidrātu satur 4 kcal, bet viens grams tauku - 9 kcal. Tas nozīmē, ka ar apēstiem 11 kg ogļhidrātu uzņemtā enerģija uzkrāsies «tikai» 5 kilogramos tauku. Loģiski, ka vienkāršāk šo enerģijas rezervi ir uzglabāt vienmērīgi izvietotu uz ķermeņa, nekā rūpēties par parastās pārtikas uzglabāšanu. Bez tam, zemādas taukos noglabātā enerģija vienmēr ir pa rokai un tā, atšķirībā no parastās pārtikas, nebojājas.

Par nelaimi, mūsu ķermeņi kopš pagājušā gadsimta vidus vēl nav spējuši pielāgoties tam, ka pārtika vienmēr ir pieejama, un piedevām, neierobežotā daudzumā. Mūsu organismi, neskatoties uz savu saimnieku iebildumiem, turpina rūpīgi veidot enerģijas rezerves neparedzētiem gadījumiem, līdzīgi kā to darījuši daudzus tūkstošus gadu iepriekš.

Nobeigumā varam secināt, ka termins «liekais svars» ir salīdzinoši jauns izgudrojums. Ir jāsaprot, ka vēl pavisam nesen spēja uzkrāt tauku rezerves bija cilvēka dzīvības un nāves jautājums. No šodienas viedokļa raugoties, visus taukus, kuri nav iesaistīti ķermeņa pamatfunkciju nodrošināšanā, mēs varam saukt par «lieko svaru».

Lai uzzinātu par ko būs nākošais Marvela Greja stāsts, lasiet šeit

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu