Izsludināts konkurss par Cēsu Centrālās bibliotēkas ēkas renovāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Cēsu novada pašvaldība izsludinājusi konkursu par Cēsu centrālās bibliotēkas ēkas un saimniecības ēkas rekonstrukciju, - liecina Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija.

Renovācija paredzēta bibliotēkas ēkai Raunas ielā 1 un palīgēkai, kas atrodas tai blakus, Raiņa ielā 33.

Bibliotēkas ēkai paredzēts veikt funkcionālus un tehniskus uzlabojumus, savukārt saimniecības ēkas telpas paredzēts pielāgot bibliotēkas vajadzībām. Abas ēkas atrodas valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa Cēsu dzelzceļa stacijas senkapu robežās. Zemesgabals atrodas starp Raiņa, Raunas un Noliktavas ielām.

Kā liecina izpēte, bibliotēkas ēka ir uzturēta apmierinošā stāvokli. Ir veikti tās atjaunošanas atsevišķi darbi, proti, nomainīti logi, izbūvēts jauns jumts, izbūvēta jauna ēkas apkures sistēma. Palīgēkas stāvoklis ir slikts - ēka ilgu laiku nav lietota, remontēta un atjaunota.

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, projekts pamatā saglabā esošo teritorijas plānojumu. Galvenā ieeja bibliotēkā tiek plānota no Raiņa ielas puses pa no jauna izbūvējamo tiltiņu pāri priekšpagalmam uz esošo ēkas terasi.

Pašreizējā ieeja paliek dienesta un bibliotēkas apgādes vajadzībām. Atsevišķa ieeja no Raiņa ielas puses ir paredzēta uz blakus ēku.

Projekts paredz maksimāli saglabāt nedaudzās vēsturiskās autentiskās lietas, kas saglabājušās. Tiks saglabātas abu ēku fasādes, proti, atjaunojot apmetumu, atsegto mūrējumu, kā arī atjaunojot dekoratīvo reljefa apmetumus.

Palīgēka, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī un kuras grīdu augstuma atzīmes atšķiras no bibliotēkas ēkas, tiek saglabāta kā apjoms, proti, tiek atstāti mūri. Veidojot jaunus starpstāvu pārsegumu un jumtu, ēka tiek savienota ar bibliotēku visos stāvos.

Ar soliņiem, apgaismes ķermeņiem un taciņām paredzēts labiekārtot arī bibliotēkas apkārtni.

Piedāvājumus izsludinātajam konkursam par ēku rekonstrukciju var iesniegt līdz 7.augustam. Rekonstrukcijas darbus paredzēts veikt 14 mēnešu laikā no līguma noslēgšanas dienas.

Pašvaldība izvelēsies piedāvājumu ar viszemāko cenu.

Cēsu Centrālās bibliotēkas ēkas būvniecības laiks nav zināms. Nams parādījies Raunas ielas sākumā 19. un 20.gadsimta mijā. Nav izdevies noskaidrot ēkas sākotnējo izmantošanu. Pēc vēstures liecībām ir zināms, ka šajā namā ir bijusi viesnīca, kūrmāja, Latvijas Bankas filiāle, kā arī ēka pildījusi pilsētas administrācijas funkcijas. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu