Notiks Rīgas HES ūdenskrātuves nogāžu atjaunošanas darbi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

AS «Latvenergo» no 1. augusta līdz 16. septembrim veiks Rīgas HES dzelzsbetona konstrukciju remontdarbus ūdenskrātuvju zonā esošajām būvēm mainīgā ūdens līmeņa zonā. Šogad vasaras remontdarbi Rīgas HES, lai mazinātu neērtības ūdenskrātuves zonas apkārtnes iedzīvotājiem vasaras atpūtas sezonā, tiks sākti divas nedēļas vēlāk, portālu «Apollo» informēja AS «Latvenergo» Preses sekretāre Ivita Bidere.

AS «Latvenergo» Daugavas HES hidrotehnisko būvju atjaunošanas projekta galvenais mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu, ilgstošu un konkurētspējīgu hidroelektrostaciju darbību kopējā enerģētiskajā sistēmā un elektroenerģijas tirgū, tādēļ arī tiek veikta regulāra dambja apsekošana, analīze un remontdarbi. Atbilstoši Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām AS «Latvenergo» ir pienākums rūpēties par Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu.

Jūnija beigās noslēdzās atklāta sarunu procedūra iepirkumam «Rīgas HES dambju augšas bjefa nogāžu betona stiprinājumu atjaunošana (posmā no PK 116+98 līdz Rīgas HES ēkai PK 82+58)». Iepirkuma procedūra 6.martā tika izsludināta laikrakstos «Latvijas Vēstnesis» un «Dienas Bizness», nolikumu izņēma 16 iespējamie kandidāti, no kuriem kandidātu pieteikumus iesniedza četri, bet tehniskos un finanšu piedāvājumus - trīs pretendenti. Iepirkuma procedūras rezultātā tika izvēlēts tehniski atbilstošs piedāvājums ar viszemāko cenu. Šogad remontdarbus veiks SIA «Latvijas Energoceltnieks». Ūdenskrātuves remontdarbos paredzēts ieguldīt līdz 2 951 516 (divi miljoni latu deviņi simti piecdesmit viens tūkstotis pieci simti sešpadsmit lati). Dzelzsbetona konstrukciju remontdarbi Rīgas HES ūdenskrātuvju zonā esošajām būvēm mainīgā ūdens līmeņa zonā tiks veikti no 1. augusta līdz 16. Septembrim.

Plānojot ikgadējos remontdarbus, AS «Latvenergo» ņēma vērā vietējo iedzīvotāju intereses un vasaras atpūtas sezonu, pārceļot Rīgas HES hidrotehnisko būvju remontdarbus divas nedēļas vēlāk nekā iepriekšējā gadā. AS «Latvenergo» 2012. gadā tikās ar Ikšķiles novada iedzīvotājiem un pašvaldības pārstāvjiem, konsultējās ar Vides ministrijas Valsts vides dienestu un analizēja staciju darbību, lai atrastu labāko režīmu un ar maksimālo atdevi īsākā laika periodā veiktu šajā gadā plānoto remontdarbu apjomu. Ziemas periodā AS «Latvenergo» veica aprēķinus un analīzi, tādējādi tika rasts risinājums, un šogad remontdarbi sāksies 1. augustā. Turklāt darbu izpildes grafiks ir plānots tā, lai pēc iespējas īsākā laikā atjaunotu maksimāli lielāku nogāžu virsmas laukumu.

Darbi tiks organizēti divās maiņās, bet ūdenskrātuves līmeņa pazemināšanas laikā no 1. augusta līdz 16. septembrim – trīs maiņās. Būtisks darbu apjoma pieaugums un darbu izpildes termiņa pārcelšana par divām nedēļām tuvāk lietainajam rudens periodam tika izvirzīts kā nosacījums arī iepirkuma procedūrā.

Hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbu apjomu nedrīkst atlikt un novilcināt, jo pretējā gadījumā uzkrāsies neatjaunoto nogāžu apjoms un pieaugs laika periods, kurā pilnībā tiks paveikti atjaunošanas remontdarbi hidrobūvēm.

Šogad remontdarbu apjoms ir divas reizes lielāks nekā iepriekšējā gadā un gandrīz piecas reizes lielāks kā 2007., 2008. un 2009. gados. Šogad remontējamā posma garums ir 3,4 km. Kopumā tiks atjaunots betona virsmu laukums 68 100 m2, tajā skaitā mainīgā ūdens līmeņa zonā – 19 970 m2.

Hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēs betonēto nogāžu galvenie atjaunošanas darbi ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, deformācijas šuvju remonts un izveide.

Rīgas HES kopējais remontējamais dambju un aizsprostu garums ir 13,4 km. Līdz šim veikti darbi 3,8 km posmā, un 2012. gadā tiks veikti darbi 3,4 km garā posmā. Atlikušos 6,2 km Rīgas HES labā krasta nogāžu virsmu plānots atjaunot tuvākajos 3 – 4 gados.

AS «Latvenergo» aicina iedzīvotājus un uzņēmējus ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei u.c., kā arī pludmaļu zonu labiekārtošanai un sakopšanai. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu