Uģis Prauliņš ar «Lakstīgalu» kļuvis par prestižās Vācijas «Echo Klassik» balvas laureātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šogad prestižo Vācijas «Echo Klassik» laureātu vidū kategorijā «Gada pasaules pirmizrādes ieraksts» iekļuvis ziemeļvalstu komponistu laikmetīgās kora mūzikas kompaktdisks «The Nightingale», viens no kura autoriem ir Uģis Prauliņš, raksta «Neatkarīgā Rīta Avīze».  

Prauliņa 27 minūtes garais skaņdarbs «Lakstīgala» 20 balsu korim diskā ietverts līdzās Sunleifa Rasmusena, Petera Brūna, Daniela Berca darbiem. 

Ierakstā piedalījusies soliste - dāņu blokflautiste Mihala Patri, Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis angļu diriģenta Stīvena Leitona vadībā. 
 
Jau ziņots, ka «Lakstīgala» ir darbs, ko autors rakstījis, iedvesmojoties no dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena tāda paša nosaukuma pasakas un stāsta par Ķīnas imperatoru un viņa dārzā mītošo putnu, par kuru viss galms runā kā par nedzirdētu brīnumu, bet pats ķeizars par to pat nav dzirdējis. 
 
«Stāsts par šo pasaku kontekstā ar Andersena dzīvi ir interesants tāpēc, ka arī viņš savulaik ir bijis iemīlējies lakstīgalā - zviedru soprānā Dženijā Lindā, kura tomēr nevarēja atbildēt viņa jūtām un, līdzīgi kā pasakā aprakstītajam ķeizaram, arī Andersenam bija jāļauj savai lakstīgalai būt brīvai. Strādājot pie partitūras, es ne tikai klausījos un ierakstīju lakstīgalu treļļus savā dārzā, bet muzikālajā partijā blokflautai, kas izpilda lakstīgalas lomu, ierakstīju burtisku tās dziesmas melodijas transkribiciju. Tā kā koncertā būs iespēja dzirdēt patiešām īstas lakstīgalas melodiju blokflautas izpildījumā,» par skaņdarbu stāsta komponists. 
 
Darbs tapis 2010.gadā pēc īpaša pasūtījuma tieši šim sastāvam - Dānijas Nacionālajam vokālajam ansamblim un flautistei Petri - un tika pirmatskaņots 2011.gada 30.martā Dānijas pilsētā Orhusā. Latvijas publikai koncertā būs iespēja to dzirdēt atskaņojam oriģinālā sastāvā. Skaņdarbs ir arī ierakstīts un izdots tāda pat nosaukuma kompaktdiskā, un to izdevusi dāņu ierakstu kompānija «Our Recordings».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu