11.septembris ir neaizmirstamākais televīzijas mirklis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien publicētā pētījumā noskaidrots, ka 11.septembra terorakts ir neaizmirstamākais televīzijā raidītais notikums pēdējo 50 gadu laikā.

Līdzīgu iespaidu uz skatītājiem atstājusi tikai bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija slepkavība 1963.gadā, taču to par neaizmirstamu atzinuši aptaujātie vecumā virs 55 gadiem.

Kompānija «Sony Electronics» un televīzijas pētniecības firma «Nielsen» izveidoja aptauju, kurā iespaidīgākie televīzijas mirkļi tika noteikti ne vien pēc tā, vai aptaujātie tos atceras, bet arī vai viņi spēj atsaukt atmiņā, kur un ar ko viņi tos noskatījušies, kā arī vai viņi pēc tam apsprieda redzēto ar citiem.

Izrādījās, ka 11.septembra traģēdija televīzijas skatītājiem šķitusi gandrīz divas reizes iespaidīgāka par otrajā vietā palikušo 2005.gada viesuļvētru «Katrīna».

Citi neaizmirstamākie televīzijas mirkļi bija sprieduma pasludināšana futbolista O.Dž.Simpsona lietā 1995.gadā, kosmosa kuģa «Challenger» eksplozija 1986.gadā un teroristu organizācijas «Al Qaeda» līdera Osamas bin Ladena nogalināšana.

«Sony» pārstāvis Braiens Sīgels bija gaidījis, ka kultūras un izklaides notikumi, piemēram, televīzijas seriāla «M-A-S-H» pēdējā sērija (42.vieta) vai grupas «The Beatles» uzstāšanās raidījumā «The Ed Sullivan Show» (43.vieta), ieņems augstākas vietas sarakstā.

Kaut arī Nacionālās futbola līgas Superkauss ik gadu ir visvairāk skatītā televīzijas pārraide, visaugstāk (26.vietā) ierindojies ar futbolu nesaistīts notikums - dziedātājas Dženetas Džeksones atsegtā krūts uzstāšanās laikā 2004.gada spēlē.

Aptaujāto vidū populārāki bija neseni televīzijas mirkļi. Cilvēka pirmie soļi uz Mēness 1969.gadā laika atstarpes dēļ ierindojusies vien 21.vietā.

Televīzijas skatītāji vecumā no 18 līdz 34 gadiem neatzīmēja tādus notikumus kā Kenedija slepkavību, bijušā ASV prezidenta Ričarda Niksona atkāpšanos no amata un pirmo nolaišanos uz Mēness, jo paši nebija vērojuši vēsturiskos mirkļus pie televīzijas ekrāniem.

Aptaujā atklājās, ka vīrieši un sievietes nosauca vienu un to pašu neaizmirstamāko mirkļu trijnieku, taču dzimumu viedokļi atšķīrās par tālākajām pozīcijām. Sievietes saraksta ceturtajā vietā ierindoja Velsas princeses Diānas bēres 1997.gadā, savukārt vīrieši to atzina tikai par 23.neaizmirsatmāko televīzijas mirkli. Par piekto iespaidīgāko mirkli sievietes atzina ziņas par dziedātājas Vitnijas Hjūstones nāvi, taču vīrieši šo notikumu ierindoja 21.vietā.

Savukārt vīriešu topa 14.vietā atradās Bagdādes bombardēšana 2003.gadā, kamēr sievietes to ierindoja vien 37.vietā. Turklāt cīņa, kurā bokseris Maiks Taisons nokoda pretinieka Evandera Holifīlda auss gabalu, vīriešiem šķita iespaidīgāka nekā aptaujātajām sievietēm.

Pētījuma vajadzībām internetā tika aptaujāti 1077 pilngadīgi cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu