KNAB pastiprināti pārbaudīs veselības nozares amatpersonu deklarācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saistībā ar to, ka administratīvā korupcija plaši izplatīta tikai vienā sektorā - veselības aprūpes pakalpojumos, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nākamgad iecerējis pastiprināti pārbaudīt veselības nozares amatpersonu deklarācijas, tostarp dažādu iestāžu valdes priekšsēdētājus, šodien KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes sēdē pavēstīja biroja priekšnieks Jaroslavs Strelčenoks.

Saistībā ar visu iedzīvotāju sākumdeklarēšanos, KNAB būšot iespējas daudz efektīvāk pārbaudīt veselības nozarē strādājošo amatpersonu deklarāciju patiesumu. Ja līdz šim šīs amatpersonas kādus ienākumus varēja «norakstīt» uz citu personu, piemēram, kādu radinieku vārda, tad patlaban deklarācijās norādītās ziņas būs iespējams pretpārbaudīt.

Streļčenoks atzīmēja, ka no visām KNAB izmeklētajām lietām 7% veido tieši koruptīvie noziegumi veselības nozarē, un kopš 2007.gada situācija neesot mainījusies. Aptuveni trešdaļa iedzīvotāji atklājuši, ka ārstiem ir devuši kukuļus vai citas pateicības veltes.

Padomes loceklis, Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis Jānis Vētra gan norādīja, ka šo KNAB informāciju biedrība pieņem zināšanai, un viņu skatījumā situācija esot ievērojami labāka. Turklāt nemainoties divi galvenie iemesli, kāpēc korupcija veselības nozarē ir samērā augsta. Viens no iemesliem esot nepietiekamais finansējums un otrs - normatīvā vide.

Vētra atzīmēja, ka zemais personāla atalgojums var veicināt korupciju, bet tas esot abpusēji, proti, pacienti paši piedāvājot «piemaksāt» ārstam par paveikto, piemēram par sarežģītu neiroķirurģisku operāciju, par ko ķirurgs no valsts saņemot viena 12 - 15 latu lielu atalgojumu. Tāpat garās rindas uz atsevišķām operācijām veicina korupcijas riskus, jo visiem zināms, ka pirmajā pusgadā finansējums ir vēl pietiekams, bet otrajā vairs tā nebūs.

Vētra arī pieminēja 2005.gadā izdotus Ministru kabineta noteikumus Nr.1046 «Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība», kas esot uz vairākiem tūkstošiem lapaspušu, bet tie esot nosaucami vien par «haotisku veidojumu». Vētra nezinot Latvijā nevienu personu, kas šos noteikumus no sākuma līdz galam būtu izlasījis, kur nu vēl iepazinis.

Tāpat Vētra norādīja, ka biedrību uztrauc tā sauktā «vertikālā integrācija». Ar to viņš domāja, ka korupcijas riski pieaug, jo Latvijā, jo īpaši Rīgā, ir parādījusies tendence, ka vienām un tām pašām personām pieder gan zāļu lieltirgotavas, gan aptiekas, gan medicīnas iestādes. Bez KNAB profesionalitātes šo vertikāli nevarēšot izjaukt, turklāt tā pamazām sākot pārcelties arī uz Latvijas reģioniem.

Uzklausot Vētras teikto, Streļčenoks solīja KNAB atbalstu šajā procesā. Viņš lūdz biedrības pārstāvi sagatavot viņiem pieejamo informāciju par šo situāciju, un tad kopīgā darbā mēģināt situāciju uzlabot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu