Stradiņa slimnīcai nepieciešami 10 miljoni latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai ir nepieciešams vienreizējs valsts atbalsts 10 miljonu apmērā, lai ieguldītu šos līdzekļus uzņēmuma pamatkapitālā, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

Tomēr, norādot, ka dati par uzņēmuma komercdarbību saskaņā ar likumu ir ierobežotas pieejamības informācija, detalizētāka informācija patlaban netiek sniegta.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere informē, ka jaunā slimnīcas valde patlaban ir izstrādājusi plānu uzņēmuma stabilizācijai, tomēr, ņemot vērā vairāku gadu laikā uzkrātās saistības, ir nepieciešams atbalsts 10 miljonu latu apmērā. Atbalsts nepieciešams, jo vairāku iepriekšējo gadu laikā finanšu situācija rezultējusies ar miljonos mērāmiem parādiem un finanšu līdzekļu deficītu, kas neļaujot uzņēmumam pilnvērtīgi funkcionēt.

Veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai līdz šim nav izstrādāta diferencēta pieeja atkarībā no ārstniecībā un aprūpē izmantoto tehnoloģiju līmeņa un dārdzības. Vairāku gadu laikā Stradiņa slimnīcā kā universitātes līmeņa slimnīcā tas ir radījis būtisku atšķirību starp reālajām izmaksām par iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpi un pieejamiem finanšu līdzekļiem, uzsver slimnīcas pārstāvji. Stradiņa slimnīcā šī atšķirība izpaužas lielākā mērā nekā daudzās citās Latvijas slimnīcās, tādējādi laika gaitā tieši šī nesakritība ir veidojusi lielāko daļu no parāda sastāvdaļām.

Stradiņa slimnīcas valdes loceklis Guntis Bahs akcentē, ka Stradiņa slimnīcā ir koncentrētas resursu ietilpīgākās tehnoloģijas un valsts mērogā unikāli pakalpojumi jeb valsts programmas, kā, piemēram, transplantoloģija, sirds ķirurģija, sejas un žokļu ķirurģija, Černobiļas AES avārijas likvidētāju veselības aprūpe, kas nav pieejamas nekur citur Latvijā.

Kā ziņots, valdība uzdevusi Veselības ministrijai (VM) līdz 3.augustam sagatavot un iesniegt informatīvo ziņojumu par situāciju Stradiņa slimnīcā un pamatojumu par 10 miljonu nepieciešamību. Pēc šī ziņojuma uzklausīšanas tiks lemts par tālāko rīcību.

Patlaban slimnīcas valde kopā ar VM vadību strādā, lai risinātu slimnīcas finanšu situāciju. Pēc VM pieprasījuma, Stradiņa slimnīcas valde ir iesniegusi ministrijai informatīvo ziņojumu.

Jau ziņots, ka par VM pieprasīto finansējumu budžeta grozījumos vēl turpināsies diskusijas. VM šā gada budžeta grozījumos vēlējās iegūt 34,6 miljonus latu. Premjerministrs iepriekš sacīja, ka valdība atbalstījusi nedaudz vairāk nekā 24 miljonu latu piešķiršanu VM, taču atsevišķi vēl tiks skatīts jautājums par desmit miljonu latu piešķiršanu saistībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas finansiālo situāciju.

LETA jau ziņoja, ka valdība 10.jūlijā vienojās par šā gada valsts budžeta grozījumu griestiem 70 miljonu latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu