Olimpiskās spēles pakļauj britu izlūkdienestus nepieredzētam spiedienam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Gatavošanās Londonas olimpiskajām spēlēm pakļāvusi britu izlūkdienestus līdz šim nepieredzētam spiedienam, saasinot citu draudu radītos riskus valstij, ceturtdien secinājusi Lielbritānijas parlamenta Izlūkošanas un drošības komiteja.

Komitejas ziņojumā izlūkdienesti uzslavēti par prioritāšu pārkārtošanu, lai cīnītos pret potenciālajiem draudiem, ko olimpiskajām spēlēm varētu radīt starptautiskā teroristu organizācija «Al Qaeda», īru republikāņu disidenti un «naidīgas valstis».

Komiteja pārskatījusi britu iekšējā izlūkošanas dienesta MI5, ārējā izlūkdienesta MI6 un valdības izlūkdienesta GCHQ darbu.

Ziņojumā teikts, ka gatavošanās olimpiskajām aizvadītā gada laikā pakļāvusi izlūkdienestus nepieredzētam spiedienam, un pievērsta uzmanība minēto aģentūru darbinieku lielajiem pūliņiem un slodzei.

Tomēr vienlaikus komitejas locekļi pauduši bažas par riskiem citās sfērās un Lielbritānijas ievainojamību šajā kritiskajā laika posmā.

Papildu darbu dēļ izlūkdienesti, sevišķi MI5, ir iesaldējuši darbinieku atvaļinājumus, nebūtisku darbinieku pārvietošanu un palielinājuši darba stundu skaitu.

Komitejas ziņojumā secināts, ka šie pasākumi palīdz tikt galā ar papildu darbiem, bet norādīts, ka dažiem cilvēkiem to ir grūti izturēt.

Sevišķi sarežģīti aģentūru darbiniekiem bijis noorganizēt bērnu aprūpi vasaras periodā.

Komitejas ziņojumā arī norādīts uz tā dēvētā arābu pavasara ietekmi. Secināts, ka tā gan izpaužas lēni, bet var kļūt par īstu izaicinājumu izlūkdienestiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu