Zināms, kas iegādājies Edvarda Munka gleznu «Kliedziens»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Norvēģu mākslinieka Edvarda Munka gleznu «Kliedziens», kas ir dārgākais jebkad izsolītais mākslas darbs, iegādājies amerikāņu miljardieris Leons Bleks, ziņo laikraksts «Wall Street Journal».

Avīze atsaucas uz vairāku Blekam pietuvinātu avotu stāstīto. Tomēr nav zināms, ko Ņujorkas uzņēmējs, kas ir arī kaislīgs mākslas kolekcionārs, iesāks ar slaveno darbu.

Bleks ir investīciju menedžmenta kompānijas «Apollo Global Management» līdzīpašnieks, kā arī Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzeja un Ņujorkas Modernās mākslas muzeja valdes loceklis. Biznesa žurnāls «Forbes» viņu ierindojis pasaules miljardieru saraksta 330.vietā.

Maijā notikušajā «Sotheby's» izsolē «Kliedziens» tika pārdots par rekordaugstu cenu - 120 miljoniem dolāru (69 miljoniem latu).

Pārdotais pastelis ir viena no četrām gleznas versijām, kura vienīgā piederēja privātpersonai. Tās iepriekšējais īpašnieks bija norvēģu uzņēmējs Pēters Olsens, kura tēvs bija Munka draugs un atbalstītājs.

Glezna, kurā spilgta saulrieta fonā redzams kliedzošs vīrietis, simbolizē modernā laikmeta eksistenciālās bailes un izmisumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu