Ūdens transporta līdzekļiem plāno piemērot OCTA

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vasaras karstajā periodā aizvien vairāk aktualizējas jautājums par aktivitātēm ūdenī. Šķietami nebēdnīgās un veldzējošās izklaides ne vienmēr beidzas laimīgi, tādēļ, domājot par ūdens transportlīdzekļu izmantošanu, jāapsver ne tikai vēlmes, bet arī pienākumi un drošība.

Dodoties izbraukumā ar ūdens transportlīdzekļiem, jāatceras, ka pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 158 «Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos» vadīt ūdensmotociklus, motorlaivas, kuterus un motorjahtas atļauts personām, kurām ir normatīvajos aktos par atpūtas kuģu vadītāju sertificēšanu noteiktajā kārtībā iegūtas attiecīga kuģošanas līdzekļa vadīšanas tiesības, kuras iespējams iegūt pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Tomēr bažas rodas ne tikai par Latvijā esošo ūdens transportlīdzekļu vadītāju atbilstību un kvalifikāciju normatīvo aktu prasībām, bet arī par atbildību, kuru neatkarīgi no tiesību esamības uzņemas katrs tā vadītājs. LR normatīvie akti kā lielākā gadījumā pasaules prakses vēl neparedz ūdens transportlīdzekļu vadītāju obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu (OCTA), tomēr, Latvijas profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (PABA), vērojot ūdens transportlīdzekļu skaita pieaugumu un pieejamību, uzskata, ka būtu jārosina izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot noteiktām ūdens transportlīdzekļu risku grupām (līdzvērtīgi kā sauszemes transportlīdzekļiem) obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas pasargātu cietušās trešās personas intereses un vienlaikus sniegtu arī drošību ūdens transportlīdzekļa vadītājam no negaidītas finansiālās atbildības iestāšanās.

Būtiski ir akcentēt, ka normatīvie akti šobrīd nenosaka nekādu regulāciju attiecībā uz cietušās trešās personas interesēm, tādēļ sabiedrībā būtu nepieciešams rosināt diskusiju, lai veicinātu ūdens transportlīdzekļu vadītāju izglītošanu un atgādinātu par pastāvošajiem riskiem un atbildību, kuru viņi uzņemas, sēžoties arī pie motorlaivais vai ūdensmotocikla stūres, pat gadījumos, ja transportlīdzeklis ir izīrēts vai to aizdevis tā patiesais īpašnieks.

Ūdens transportlīdzekļu paaugstinošie riska faktori:

• Ūdens transportlīdzekļu izmantošanas sezonalitāte;

• Maza pieredze un prakse ūdens transportlīdzekļu vadīšanā;

• Praktisko apmācību trūkums, tādējādi atļaujot ūdens transportlīdzekļu satiksmē piedalīties nekvalificētiem vadītājiem;

• Neparedzami dabas apstākļi;

• Lieli izmaksu apmēri, notiekot gadījumam.

Šādas ūdens transportlīdzekļu OCTA ieviešana atvieglotu arī apdrošināšanas iegādi līdz šim apzinīgajiem ūdens transportlīdzekļu vadītājiem, paplašinot tās iegādes iespējas Latvijas apdrošināšanas tirgū, jo šobrīd lielākā daļa apdrošināšanas sabiedrību (ar ļoti retiem izņēmumiem) piedāvā apdrošināt ūdens transportlīdzekļus tikai no īpašuma bojājumu, bojāejas vai zādzības risku iestāšanās, visbiežāk atsakoties nodrošināt ūdens transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas segumu.

Pieaugot ūdens satiksmes intensitātei un ņemot vērā, ka, neskatoties uz noenkurošanās un apstāšanās iespējām, transportlīdzeklis uz ūdens atšķirībā no sauszemes nemitīgi atrodas kustībā un nav stacionārs. Ūdens transportlīdzeklis uzskatāms ne tikai par līdzvērtīgu jebkuram sauszemes transportlīdzeklim, bet ietver papildu riska faktorus, kuru dēļ ūdens transportlīdzekļa dalībai satiksmē civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai būtu jābūt obligātai.

92,72% no Projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību. Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu