Noticis Grīnvaldes kaujas inscenējums Polijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Pieminot pirms 602 gadiem notikušo Žaļģires jeb Grīnvaldes kauju, Polijā aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās gadskārtējais vēsturiskās kaujas inscenējums, vēsta Polijas Radio.

Tajā piedalījās vairāk nekā tūkstotis seno cīņu entuziastu no Polijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Vācijas. Neraugoties uz vasaras lietusgāzi, kas pieredzēta pirmo reizi visā kaujas inscenējumu vēsturē, noraudzīties cīņā bija sapulcējušies aptuveni 50 000 skatītāju.

Kā vēlāk atzina paši inscenējuma dalībnieki, ja viņiem būtu iespēja izvēlēties starp tveicīgu laiku un lietavām, viņi izšķirtos par pēdējām, jo "bruņas jau neizmirkst".

Žaļģires kaujā, sauktā arī par Grīnvaldes vai Tannenbergas kauju, 1410.gada 15.jūlijā Lietuvas un Polijas apvienotie spēki sakāva Vācu ordeni, apturot tā virzību uz austrumiem un mainot spēku samēru visā reģionā.

Lietuvu inscenējumā atkal pārstāvēja Bruņoto spēku goda sardzes rotas karavīri rekonstruētajās XIV gadsimta Lietuvas Dižkunigaitijas karavīru bruņās, bet dižkunigaiša Vītauta Dižā loma tajā jau trešo reizi bija uzticēta Lietuvas Bruņoto spēku majoram Donātam Mazurkevičam.

Žaļģires kaujas inscenējums, kas kopš 1998.gada ik vasaru tiek rīkots Polijas ziemeļos, netālu no Olštinas, kļuvis par vienu no plašākajiem šāda veida pasākumiem Eiropā.

Pērnā gada kauja:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu