Puse aizbraukušo varētu atgriezties, ja saņemtu 800 latu mēnesī

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Puse no pēdējos gados Latviju pametušajiem cilvēkiem būtu gatavi atgriezties, ja viņi varētu uz rokas saņemt 800 latu mēnesī, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» pieļāva ekonomists Andris Miglavs.

Viņš atgādināja, ka no Latvijas pēdējos gados aizbraukuši aptuveni 200 tūkstoši cilvēku. «Es diezgan droši atļaujos vērtēt, ka puse no viņiem būtu gatava atgriezties mājās uz 800 latiem neto ienākumu mēnesī. Un to, ka šie 800 lati reāli nosaka, uz kuru pusi Latvijas iedzīvotāji gatavi doties, parāda situācija, kas bija 2007.un 2008.gadā. Der atcerēties, ka 2007.gada beigās principā sākās repatriācija – aizbraukušie sāka atgriezties, jo ienākuma līmenis Latvijā kļuva atbilstīgs, salīdzināms ar to neto ienākumu, ko viņi varētu gūt jaunajās mītnes zemēs.

Miglavs pauda viedokli, ka arī Latvijas laukiem ir iespējams piesaistīt darba rokas, taču jārēķinās, ka to nevarēs panākt, cilvēkiem maksājot minimālo algu.

«Ja šo cilvēku nav šodien, bet, ja ir zināms, ka pēc pusotra gada būs darbs, kas, piemēram, iedos 800 latu neto ienākumu un būs vēl kvalifikācijas sagatavošanas programma, kas iedos nepieciešamo profesiju un iemaņas, tad kāpēc lai šie cilvēki šajā teritorijā nesarastos? Te es ļoti gribētu uzsvērt šo ienākuma faktoru – par minimālo algu cilvēkus tiešām nevarēs atrast,» viņš norādīja.

«Ja mēs skatāmies no šodienas pozīcijām – tad, jā, darbiniekus tūlīt atrast būs grūti. Kurš normāls cilvēks sēdēs un gaidīs, kad pēc diviem gadiem pie viņa atnāks investors un teiks: «Klau, varbūt tu gribēsi pie manis strādāt?» Taču šīs jaunās industriālās vienības, kas šajās teritorijās rastos, nevar balstīties uz stratēģiju, ka atalgojumu līmenis būs minimālās algas vai pusotras minimālās algas līmenī. Atalgojumu līmeņa slieksnim, lielos vilcienos runājot, ir jābūt neto 1000 eiro mēnesī. Ja ne šogad, tad dažu tuvāko gadu laikā,» uzsvēra ekonomists.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu