Latvijas Dievnamos Jāņa Lūsēna koncertprogramma «Ar zvaigžņu kluso gaismu»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jūlija vidū aizsākas Jāņa Lūsēna koncertprogrammas «ar zvaigžņu kluso gaismu» pirmatskaņojumi Latvijas Dievnamos. Satikšanās mūzikā - tā ir Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela pēc 30 gadiem jauna tikšanās koncertprogrammā «ar zvaigžņu kluso gaismu». 

Kopš leģendārās grupas «Zodiaks» laika, komponistam ir tapušas divas programmas sadarbībā ar Zigfrīdu - «Violets» - ar Austras Skujiņas dzeju, un «Zelta sirds» ar Kārļa Skalbes dzeju. «ar zvaigžņu kluso gaismu» ir trešā koncertprogramma, un tā ir iecerēta atskaņojumam Dievnamos. Koncertos taustiņinstrumentu partitūras atskaņos Jānis Lūsēns, ģitāras - Jānis Lūsēns juniors.

Izvēlētās vakara stundas koncertu norisei ir komponista asociācija ar jaunības laikā pavadītajiem vakariem dzimtās Liepājas baznīcās, spēlējot ērģeles.  Programmā ietvertā mūzika iezīmē ilgu laiku komponista daiļradē - no pat 1980. gada līdz trijiem pirmatskaņojumiem, kas tapuši šī gada martā. Tajā būs dzirdami vairāki Indriķa dziedājumi no Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas «Indriķa hronika», tālajos 80. gados tapušas dziesmas ar Māra Melgalva vārdiem un pēdējos gados komponētās dziesmas ar Kārļa Skalbes, Aspazijas un Plūdoņa vārdiem. Koncerta noslēgumā izskanēs jaunas dziesmas ar nākama gada jubilāra - Ojāra Vācieša mīlas lirikas dzeju, kuras smalkums un jūtīgums varētu būt tuvs sufistu izpratnei par Dievu, kā labāko draugu. Skaņdarbos mākslinieki meklēs veidu, kā caur mūziku un dzeju apliecināt savu piederību Dieva radītajai pasaulei un kārtībai tajā. 

Par šī muzikālā vakara moto varētu kļūt dzejnieka Pētera Brūvera dzejas rindas – „…izsīkst vārdi, ilgi viņi cīnījās par to, kuram vārda nav…».

Koncertprogrammas «ar zvaigžņu kluso gaismu» pirmatskaņojumi:

  • 21. jūlijā plkst 20.oo Krimuldas luterāņu baznīcā;
  • 22. jūlijā plkst. 18.oo Lielvārdes luterāņu baznīcā;
  • 29. jūlijā plkst. 18.oo Kuldīgas Sv. Annas baznīcā;
  • 11. augustā plkst. 18.oo Smiltenes luterāņu baznīcā;
  • 25. augustā plkst. 18.oo Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā;
  • 26. augustā plkst. 18.oo Dobeles luterāņu baznīcā;
  • 1. septembrī plkst. 19.oo Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā.

Biļetes nopērkamas «Biļešu Paradīze» kasēs visā Latvijā un «bilesuparadize.lv» un koncertu norises vietās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu