Pašnāvnieka uzbrukumā nogalināts Sīrijas aizsardzības ministrs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumā Nacionālās drošības pārvaldes galvenajai mītnei Damaskā trešdien nogalināts Sīrijas aizsardzības ministrs ģenerālis Dauds Radža, ziņo valsts televīzija.

Nogalinātais Radža ieņēma arī armijas virspavēlnieka vietnieka un vicepremjera amatu. Virspavēlnieka pienākumus ir uzņēmies pats prezidents Bašars al Asads.

Sprādzienā nogalināts arī ministra vietnieks - prezidenta Asada svainis Asefs Šavkats, kurš iepriekš bija Sīrijas izlūkdienesta priekšnieks.

Libānas šiītu grupējuma «Hizbollah» kontrolētais televīzijas kanāls Al-Manar ziņo, ka uzbrukumā gājis bojā arī bijušais aizsardzības ministrs Hasans Turkmani, kurš šobrīd atradās viceprezidenta palīga amatā.

Drošības dienestu pārstāvji aģentūrai AFP pavēstīja, ka sprādzienā smagi ievainoti vēl vairāki drošības spēku augstāko amatpersonu sanāksmes dalībnieki, kas nogādāti slimnīcā.

Amatpersonas ziņo, ka starp ievainotajiem ir iekšlietu ministrs Muhameds aš Šaars, kā arī Nacionālās drošības pārvaldes direktors.

Asads kopš uzbrukuma nav rādījies publikai, taču informēti avoti apgalvo, ka prezidents sanāksmē neesot piedalījies.

Sprādziens noticis stingri apsargātajā Ravdas rajonā Damaskas centrā. Avoti drošības dienestos vēsta, ka spridzinātājs pašnāvnieks bijis Asada tuvākā loka miesassargs.

Atbildību par sprādzienu uzņēmusies gan nemiernieku izveidotā Brīvās Sīrijas armiju (BSA), gan islāmistu grupējums, kas sevi dēvē par «Tā Kunga mocekļu brigādi».

Neilgi pēc uzbrukuma valsts televīzijā nolasīts paziņojums, kurā pausta Damaskas apņēmība vēl aktīvāk apkarot terorismu un likvidēt «noziedzīgās bandas».

Par jauno aizsardzības ministru iecelts līdzšinējais armijas štāba priekšnieks ģenerālis Fahds Džasims al Furaidžs.

Tikmēr galvaspilsētā jau ceturto dienu turpinās kaujas starp BSA un Asada režīmam lojālajiem spēkiem. Nemiernieki ir paziņojuši, ka uzsākuši operāciju «Damaskas vulkāns», kuras mērķis ir ieņemt galvaspilsētu.

Nemiernieku pārstāvis informējis britu raidorganizāciju BBC, ka trešdienas rītā armija slēgusi visa pieejas Damaskai, taču jau pagājušajā nedēļā no citiem reģioniem ieradušies vairāki simti dumpinieku kaujinieku, lai piedalītos «galīgajā kaujā» par galvaspilsētu.

Vairākas stundas pēc uzbrukuma Nacionālās drošības pārvaldei saņemtas ziņas, ka dzirdēti vairāki sprādzieni, kas notikuši blakus 4.bruņutanku divīzijas bāzei. Šai divīzijai ir uzticēta prezidenta pils apsargāšana.

Internetā parādījušās fotogrāfijas, kurās, kā apgalvo nemiernieki, esot redzamas degošās kazarmas, taču Sīrijas varasiestādes to noliedz.

Naktī uz trešdienu Turcijā ieradušies vēl 600 Sīrijas bēgļu, tostarp divi brigādes ģenerāļi. Uz kaimiņvalsti kopumā jau pārbēguši 19 aktīvā dienesta sīriešu ģenerāļi, kā arī viens atvaļināts ģenerālis.

Tajā pašā laikā diplomāti ANO joprojām mēģina pārliecināt Krieviju un Ķīnu pirms trešdien gaidāmā Drošības padomes balsojuma par sankciju ieviešanu pret Sīriju.

ANO un Arābu līgas īpašais vēstnieks Sīrijas jautājumos Kofi Annans tikās Maskavā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns Pekinā tikās ar Ķīnas prezidentu Hu Dzjiņtao.

Tomēr Maskava jau paziņojusi, ka kārtējo reizi izmantos savas veto tiesības un bloķēs rezolūcijas pieņemšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu