«Google» laiž klajā jaunu vietni apdraudēto valodu saglabāšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Interneta kompānija «Google» otrdien atklāja jaunu informācijas apmaiņas platformu, kuras mērķis ir paildzināt vairāk nekā 3000 apdraudēto valodu mūžu.

Vietne «Endangeredlanguages.com» radīta, lai pastiprinātu digitālu materiālu apmaiņu valodās, kurās runā neliels skaits cilvēku.

«Tā ir atvērta interneta platforma, kurai jebkurš var piekļūt un dalīties ar materiāliem valodās, kurām draud izzušana,» teica «Google» Meksikas nodaļas pārstāvis Migels Alba.

«Mūsdienās visā pasaulē pastāv aptuveni 7000 valodu, taču sagaidāms, ka puse no tām būs izzudušas jau šī gadsimta beigās,» norādīja Alba. Viņš piebilda, ka dalīšanās ar tekstiem, video, fotogrāfijām un audioierakstiem apdraudētajās valodās sekmēs to saglabāšanos.

«Lielākoties apdraudētās valodas atmet to zinātāji, jo neasociē tās ar pozitīvām lietām,» norādīja antropologs Fransisko Barriga. «Tā vietā viņi izvēlas citu valodu, kurā saredz vairāk ekonomiska un sociāla izdevīguma.»

Ja apdraudētās valodas tiktu pozitīvāk atspoguļotas medijos, zinātāji vairāk vēlētos tās saglabāt, uzskata Barriga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu