Uzkodu grāmata «Pipars & Oga» dodas pie lasītājiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pašā vasaras pilnbriedā «Apgāds Zvaigzne ABC» laidis klajā Zanes Kilblokas grāmatu «UZKODAS. Pipars&Oga», kurā autore piedāvā daudzu gardu, vienkāršu un arī izsmalcinātu uzkodu receptes.  

Vasarā parasti tiek rīkoti dārza svētki un ballītes, kuros pulcējas draugi. Ar ko pārsteigt un iepriecināt viesus? Vai tikai ar grilētu gaļu, svaigiem dārzeņu salātiem, augļiem un ogām? Bet kāds varbūt vēlas piedāvāt ciemiņiem uzkodas -- fantastiski skaistas, estētiski noformētas, kas spēj iepriecināt ne tikai garšas kārpiņas, bet arī sniegt vizuālu baudījumu. Lūk, visiem tiem noderēs šī krāšņā un eleganti noformētā grāmata «Uzkodas», kuras dizainu veidojusi Vita Lēnerte, bet fotogrāfiju autors ir Māris Zemgalietis.

Autore Zane Kilbloka stāsta: «Ēdienu gatavošana vienlaikus ir mana radošā izpausme, enerģijas avots, atpūta un iepriecinājums. Es vienmēr cenšos, lai katra manis sarūpētā ēdienreize būtu unikāla, bet pasniegtā maltīte – estētiski pievilcīga un pārsteidzoši garda. Es vēlos vienkārši labu un kvalitatīvu ēdienu padarīt par nepārspējami izcilu maltīti. Gatavojot mēģinu akcentēt ēdiena vienreizīgumu, izcelt tā raksturu, krāsu un garšas īpašības. Man patīk, ka ēdiens līdzinās nelielam mākslas darbam. Joprojām katru minūti mācos un smeļos iedvesmu jaunām receptēm visur, kur esmu, – ceļojumos, viesībās, pat lasot grāmatu vienmēr iemācos ko jaunu.»

Šo grāmatu Zane velta savai vecmāmiņai Elzai Opmanei, kaucmindietei un lieliskai mājsaimniecei, kas viņā ieaudzināja un nostiprināja pārliecību, ka ēdiena gatavošana, noformēšana un pasniegšana ir māksla. Tieši šī latviešu virtuves kultūra noder kā atspēriena punkts, kas palīdz Zanei daudz vieglāk uztvert jaunās tendences un piemērot tās, gatavojot ēdienu.

Turpinot ģimenes tradīcijas, Zane pilnveidojusi savas prasmes dažādās pavārmākslas meistarklasēs pie pazīstamākajiem un prasmīgākajiem Latvijas pavārmākslas guru – Ērika Dreibanta, Kaspara Jansona, Sergeja Jaramišjana, Normunda Šaitera, Elmāra Taņņa un citiem. Sergejs Jaromišjans par jauno uzkodu grāmatu saka: «Esmu patīkami pārsteigts par kvalitāti un uzdrīkstēšanos, ko negaidīju no cilvēka, kas profesionāli nav saistīts ar pavārmākslu. Grāmatā piedāvātas Michelin zvaigžņu pavāru cienīgas idejas, kas liecina par Zanes lielisko garšas izjūtu un gaumi. Iepriecina viņas drosme pasniegt arī visiem zināmas uzkodas jaunās formās, kas izceļas ar savu īpašo rokrakstu un individuālo skatījumu».

Kāpēc grāmatai dots tik intriģējošs nosaukums – «Pipars un oga»?. Zane skaidro: «Ar ogām, kas aug Latvijā, es gribu uzsvērt tieši mūsu zemes ēdienu gatavošanas tradīcijas, jo pašmāju ogu garša nav salīdzināma ar citām. Turklāt ogas mani vienmēr ir iedvesmojušas un saistījušas ar krāsas un garšas īpatnībām, savukārt pipars ir svešzemnieks, kas man asociējas ar citzemju ēdienu gatavošanas tradīcijām. Tas ir savdabīgs, pikants, ar asumiņu. Abi kopā – pipars un oga – veido drosmīgu un visai neparastu salikumu gluži tāpat kā modernais un senais. Apvienojot paaudžu paaudzēs koptās ēšanas tradīcijas ar vismodernākajiem garšu salikumiem, esmu radījusi grāmatu, kurā iekļautas nelielas, elegantas uzkodas ar tik dažādām garšas niansēm, ka tās katru ēdēju spēj pārvērst baudītājā.

Lai šī grāmata ikvienam sniedz iedvesmu veiksmīgiem, krāsainiem, gardiem un interesantiem pārsteigumiem!»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu