Pētījums: Holivudas filmu seksa ainas paātrina pusaudžu seksuālo nobriešanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Holivudas filmu seksa ainu vērošana paātrina pusaudžu seksuālo nobriešanu un pamudina uz gadījuma sakariem, noskaidrots jaunā pētījumā. 

Psihologi noskaidrojuši, ka pusaudžiem, kas redzējuši vairāk seksa ainu populārajās filmās, nākotnē ir vairāk seksa partneru, turklāt tie retāk izmanto prezervatīvus.

Pētījumā, kurā izmantotas gandrīz 700 slavenas filmas, noskaidrots, ka pikantās ainas var «fundamentāli ietekmēt» jauno skatītāju personības.

«Pusaudži, kuri biežāk saskaras ar seksuālu saturu filmās, agrāk sāk nodarboties ar seksu, viņiem ir vairāk partneru, turklāt gadījuma sakaros viņi retāk lieto prezervatīvus,» norādīja pētījuma vadītājs Ross O'Hara.

Dartmutas koledžas pētījumā piedalījās 1228 bērni vecumā no 12 līdz 14 gadiem, kuru seksuālā uzvedība tika analizēta sešus gadus vēlāk.

Pusaudži atzīmēja, kuras no dažādi kategorizētajām filmām ir redzējuši. Pēc sešiem gadiem viņi atbildēja uz jautājumiem par savu seksuālo pieredzi un paradumiem.

Pētījumā tika atrasta saikne starp seksuālu ainu noskatīšanos un seksuālo uzvedību. Dalībnieki atklāja, ka centušies pat atdarināt Holivudas filmu seksa ainas.

O'Hara norādīja, ka «pusaudžu nevaldāmās hormonu vētras» liek tiem aizmist piesardzību, turklāt daudzi nespējot nošķirt filmās redzēto no realitātes. «Šīs filmas, kas liek meklēt jaunas sajūtas, fundamentāli ietekmē viņu personības,» viņš paskaidro. «Tas atstāj iespaidu uz visām viņu riskantajām darbībām.»

Pētījuma rezultāti publicēti akadēmiskajā žurnālā «Psychological Science».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu