Norvēģijā notiek masu slaktiņa gadadienas piemiņas pasākumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pieminot pirms gada notikušo traģēdiju, kad labējā ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka sarīkotajā slaktiņā Oslo un Ūteijas salā tika nogalināti 77 cilvēki, svētdien Norvēģijā notiek dievkalpojumi, ziedu nolikšanas ceremonijas, koncerts un citi pasākumi, kuros tiek godināta upuru piemiņa.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

Svētdien Oslo un tās apkārtnē notiek vairāki piemiņas pasākumi, no tiem nozīmīgākie - abās vietās, kur pirms gada tika pieredzēti traģiskie notikumi.

Dievkalpojumi un pulcēšanās upuru piemiņai notiek visā valstī no pašiem tās dienvidiem līdz tālākajām ziemeļu teritorijām Špicbergenā.

Vairākos piemiņas pasākumos piedalās Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, kurš uzreiz pēc traģēdijas solīja, ka Norvēģijas reakcija uz slaktiņu būs «vairāk demokrātijas, vairāk atvērtības un vairāk cilvēcības, bet nekad - vairāk naivuma».

Premjeram Oslo katedrālē pievienojās Norvēģijas karaļpāris. Tostarp simtiem cilvēku pulcējās ārpusē, zemē liekot rozes, kas ir arī Darba partijas simbols, tāpat kā sērotāji to darīja tieši pirms gada uzreiz pēc uzbrukumiem.

«Mums visiem šis ir bijis ļoti smags gads. Ne diena nav pagājusi, šai traģēdijai neaizpildot telpu,» ceremonijā Oslo noliekot piemiņas vainagu, sacīja premjers. «Sprādziena un ložu mērķis bija izmainīt Norvēģiju. Norvēģijas tauta atbildēja, godinot mūsu vērtības. Slepkava zaudēja, tauta uzvarēja.»

«Pagodināsim mirušos, priecājoties par dzīvi, kas viņiem bija, un dzīvi, kas mums ir kopīga,» aicināja Stoltenbergs.

Svētdienas rītā plašākai publikai slēgtā dievkalpojumā Ūteijas salā pulcējās nogalināto radinieki un slaktiņā izdzīvojušie.

Pašā vakarā notiek nacionālais piemiņas koncerts, kurā pamatā piedalīsies norvēģu mūziķi.

Desmit nedēļas ilgusī Bēringa-Breivīka tiesas prāva noslēdzās pagājušajā mēnesī, bet spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Kaut arī nav šaubu, ka slaktiņu sarīkojis Bērings-Breivīks, pieciem Oslo tiesas tiesnešiem ir jāizlemj, vai uzskatīt viņu par pieskaitāmu un piespriest cietumsodu, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai piekrist prokuratūras nostājai un nosūtīt viņu uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Sprieduma pasludināšana gaidāma 24.augustā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu