Darbinieku motivācijai valsts pārvaldē papildu līdzekļi netiek plānoti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lai valsts pārvaldes iestāžu darbiniekiem piešķirtu piemaksas par labi padarītu darbu un plānu pārsniegšanu, papildu finansējums nebūšot nepieciešams.

Jau ziņots, ka valsts pārvaldes iestāžu darbinieku novērtēšanā tiks ieviesta jauna sistēma, kas būs orientēta uz individuālo mērķu sasniegšanu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta pārstāve Zanda Šadre aģentūrai LETA skaidroja, ka jaunās sistēmas ieviešanai papildu resursi nebūs nepieciešami, jo nav paredzētas ne jaunas piemaksas, ne arī prēmijas.

«Šī sistēma sakārtos procesus esošo resursu ietvaros. Novērtēšanas sistēma būs piesaistīta atlīdzības mainīgajai daļai, pamatatlīdzību tā neskar. Piemaksu pamatojums būs novērtējums un labi darba rezultāti,» sacīja Šadre.

Atalgojuma mainīgā daļa radīsies no esošā resursa pārskatīšanas. Iestādes vadītājs pēc novērtēšanas vairs nemaksās visiem visus bonusus, bet tikai tiem, kuriem būs augsti rezultāti. Tāpat iestādes vadītājs varēs pārskatīt sev padoto darbinieku skaitu un izdarīt secinājumus, vai tik liels darbinieku skaits ir vajadzīgs un, ja nepieciešams, arī samazināt cilvēku skaitu. Arī tas došot papildu finanšu resursus, ko varēs pārdalīt labākajiem.

LETA jau ziņoja, ka līdz ar jauno darbinieku novērtēšanas sistēmu Valsts kanceleja piedāvā sakārtot esošo sistēmu, jo patlaban nav vienotu kritēriju tam, pēc kā piešķir piemaksas par darba kvalitāti vai papildu atvaļinājuma dienas. Ar jaunās sistēmas ieviešanu būs vienoti principi visā valsts pārvaldē.

Atšķirībā no vecās novērtēšanas sistēmas, kur darbiniekus novērtēja tikai viņu tiešie priekšnieki, jaunā sistēma paredz 360 grādu novērtēšanas sistēmu, proti, ierēdņu darba izvērtējumu varēs sniegt arī sabiedrības pārstāvji.

Tāpat jaunajā sistēmā vairs novērtējums nebūs ar burtiem A, B, C, D un E - tos aizstās vērtējums «teicami», «ļoti labi», «labi», «apmierinoši» un «slikti». Ja darbinieks būs izdarījis vairāk, nekā uzdots, būs iespēja arī saņemt bonusus, piemēram, papildu brīvdienu.

Savukārt, ja darbs būs novērtēts ar «slikti», darbiniekam var tikt samazināts atalgojums, bet, ja šāds vērtējums tiks saņemts jau divas reizes, ir iespējama arī atlaišana.

Jaunums arī ir elektroniskā sistēma, kas aizstās līdz šim esošo papīra veidlapu sistēmu. Tas darbu padarīs ērtāku vadītājiem, kuri varēs sekot līdzi tam, vai darbinieks izpilda noteiktos mērķus un vai viņam nepieciešama papildu apmācība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu