Sestdienas vakarā novērotas virpuļvētras

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā Ventspils novada Jūrkalnē novērotas vairākas nelielas virpuļvētras jeb tornado, liecina trīs aculiecinieku ziņojumi tīklā «Twitter», kā arī vietnē «YouTube» publicētie videomateriāli.

Daži viesuļi sniedzās līdz zemei vai ūdens virsmai, citi - ne. Meteoroloģiskā radara dati apliecina, ka sestdienas vakarā Jūrkalnes apkaimē bija gubu-lietus mākoņi, kas varēja izraisīt virpuļvētras. Ūdens temperatūra jūrā bija aptuveni +18 grādu, bet pusotra kilometra augstumā gaisa temperatūra nesasniedza +5 grādus. Šādi temperatūras kontrasti ir faktors, kas veicina viesuļu veidošanos.

Aculieciniece Amanda sestdienas vakarā rakstīja: «Esmu ar mīļajām Jūrkalnē, un pēkšņi pirmo reizi savā mūžā ieraudzīju tornado. Viņš mums burtiski pārgāja pāri!» Kristīna plkst.22.37 vēstīja, ka «tikko Jūrkalnē novērojām tornado, kas nāca no jūras puses. Izskatījās iespaidīgi un neticami Latvijas platuma grādiem».

Savukārt aculiecinieks ar lietotājvārdu «EllDirectioner» tviterī publicējis fotogrāfiju ar virpuļvētru, bet lietotājs «agrisp» vietnē «youtube.com» publicējis vairākus video.

Kā ziņots iepriekš, 13.jūlija pēcpusdienā ūdens stabs izveidojās Rīgas jūras līcī pie Kolkas. Par to vēstīja vairāki aculiecinieki, diviem no tiem viesuli izdevās nofilmēt. Dabas parādība ilga 5-6 minūtes.

Tornado jeb virpuļviesulis, jeb virpuļvētra ir gaisa masu virpuļveida kustība ap vertikālu asi. Ja tā notiek virs ūdens, to dēvē par ūdens stabu. Latvijā ik vasaru veidojas vairākas virpuļvētras, parasti tās ir mazas un īslaicīgas un reti skar apdzīvotas vietas.

Ūdens stabi Latvijā visbiežāk veidojas vasaras beigās un rudens sākumā, kad pāri siltajiem ūdeņiem plūst vēss gaiss.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu