Krievu basbaritonam nacistu tetovējumu dēļ jāpamet Baireitas festivāls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu basbaritons Jevgēņijs Ņikitins bijis spiests atteikties no dalības Baireitas festivālā, Vācijā, medijiem uzzinot, ka dziedonim ir vairāki tetovējumi, kas raisa asociācijas ar nacisma ideoloģiju. Tostarp pats dziedātājs laikrakstam «Bild am Sonntag» atzinis, ka viņam šie simboli nav ne ar jelkādu politisku nozīmi.

38 gadus vecajam dziedātājam bija jāizpilda galvenā loma Riharda Vāgnera «Klīstošajā holandietī».

«Man tas nebija zināms, kas šiem simboliem, kurus es biju uztetovējis uz krūtīm, ir kāda blakus nozīme vai ka tos izmantotu nacisti un neonacisti,» e-pasta vēstulē laikrakstam atzina mākslinieks.

Ņikitins simbolus izraudzījies grāmatā par senskandināvu mitoloģiju, kā arī tetovēšanas salona katalogā.

Mākslinieks bija spiests paziņot par atteikšanos no dalības Baireitas festivāla sestdien - tikai dažas dienas pirms tā atklāšanas.

Ņikitina tetovējumu vidū ir senskandināvu kara dieva Tīra un dzīvības rūnas, kas bijušas redzamas arī SS biedru un brīvprātīgo emblēmās, apliecināja vēsturnieks Folkers Koops. Kāds cits simbols atgādinot svastiku, tiesa, tas, kā šķiet, esot aizklāts ar citu tetovējumu.

Skandāls izraisījās pēc tam, kad piektdien sabiedriskās televīzijas ZDF mākslas programmā Ņikitina tetovējumiem tika veltīts atsevišķs sižets.

Mākslinieks, kurš izsaukts uz tikšanos ar festivāla vadītājām Katarīnu Vāgneri un Evu Vāgneri-Paskjēru, pats piedāvājis aiziet no iestudējuma, apliecināja festivāla preses pārstāvis Pēters Emerihs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu