Mācīs kāzu lustes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, pulksten 14:00 folkloras centrā «Namīns» (Liepājā, Bāriņu ielā 32) uz latviešu kāzu tradīciju izzināšanas pasākumu jau otro gadu aicina folkloras kopa «Atštaukas». Ja pagājušajā gadā tika iepazīti paši kāzu jeb vedību rituāli, saradojot divas dzimtas, tad šogad tradīciju izzināšana turpināsies ar pašu svētku saviesīgo daļu.

Laikā, kad vasara ir pilnbriedā, dārzos un pļavās zied puķes un Latvijas daba sāk dāsni dāvāt savas veltes, latvieši svin kāzas jeb vedības. Folkloras kopa «Atštaukas» ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu ap Annām aicina iepazīt šo nozīmīgo godu rituālu.

Pasākuma laikā Nīcas etnogrāfiskais ansamblis dziedās kāzu dziesmas, kā arī dziesmas par čaklām un strādīgām saimniecēm. Rucavas kapela ar savu muzikālo izpildījumu nodrošinās pavadīju tā saucamo kāzu saviesīgajai daļai. Māksliniece Liene Eltermane pasākuma laikā demonstrēs un katram pašam ļaus pamēģināt izgatavot kādus nelielus suvenīrus.

Uz pasākumu aicināts ikviens interesents, jo pasākums ir bezmaksas. Līdzi var ņemt savu cienastu un mēģināt iejusties lielās kāzu svinībās.

Ir pagājuši jau septiņi gadi kopš mīlīgajā namiņā Liepājā, Bāriņu ielā 32 iemitinājās aktrišu folkloras apvienība «Atštaukas» un izveidoja folkloras centru «Namīns». Folkloras centrs «Namīns» vēl jo projām ir vienīgais šāds centrs Liepājā, kura izveide ir Liepājas teātra aktrišu iniciatīva. Šo gadu garumā centrā notikuši vairāki simti dažādu pasākumu, nodrošinot iespēju gan lieliem, gan maziem iepazīt latviešu tradicionālās kultūras mantojumu.

Folkloras centrā notiekošās aktivitātes vienmēr vilināt vilina, jo folkloras kopa «Atštaukas» šeit ikvienam ļauj burtiski «apaugt» ar latvisko garu. Nav nozīmes, vai pasākums ir lielāka mēroga, vai mazliet nopietnāks pasākuma mēģinājums ar folkloras materiālu studēšana, ikviens šeit ir laipni gaidīts līdzdarboties, mācīties vai vienkārši paciemoties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu