Ko katra mājsaimniece var darīt jūras labā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Somijas Vides institūta mājās lapā publicētie satelīta attēli rāda, ka līdz ar vasarīgajiem laika apstākļiem Baltijas jūrā sākušas ziedēt aļģes, portālu «Apollo» informēja  Dzintars Jūra, kampaņas «Spēks ir tīrā jūrā!» iniciators.

Attēli rāda, ka tās zied ne tikai Skandināvijas piekrastē, bet intensīvi arī Rīgas jūras līcī un Latvijas rietumu piekrastē. Pasaules Dabas Fonds uzsver, ka aļģes būtiski samazina skābekļa daudzumu ūdenī un līdz ar to palielinās jūras mirušās zonas - reģioni, kur skābekļa trūkuma dēļ iet bojā jūras augi un dzīvās radības.

«Atgādinu, ka ūdenī ziedošās aļģes ne vien nogalina jūras dzīvību, bet var kļūt toksiskas un radīt nopietnus draudus arī cilvēka veselībai. Tās var izraisīt ādas iekaisumu, astmu, vemšanu un pat aknu darbības traucējumus. Lai glābtu Baltijas jūru un vienlaicīgi arī savu veselību, ir jāizvērtē savi ikdienas paradumi ikvienam Latvijas iedzīvotājam,» uzsver Dzintars, kampaņas «Spēks ir tīrā jūrā» iniciators.

Nozīmīgs aļģu veidošanās iemesls ir eitrofikācija - jūra saņem daudz vairāk barības vielu, fosfātu un nitrātu, nekā spēj pārstrādāt. Barības vielas, kas nāk no sauszemes, jūrā lielākoties nokļūst no mājsaimniecībām, kā arī no zemes apsaimniekošanas.

Lai novērstu kaitīgo vielu nokļūšanu ūdenī no mājsaimniecībām, ikvienam būtu jāizvēlas mazgāšanas līdzekļi, kas nesatur fosforu, jo tas kopā ar slāpekli ir galvenās aļģu barības vielas. HELCOM (Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas) dati liecina, ka līdz pat 24% no kopējā fosfora daudzuma, kas ieplūst Baltijas jūrā, nāk tieši no mazgāšanas līdzekļiem, taču fosfors tajos nav neaizvietojams. Latvijā vairs nevar tirgot veļas mazgāšanas līdzekļus ar augstu fosfora saturu, bet vēl joprojām uzmanīgi jāizvēlas trauku mazgāšanas līdzekļi.

Tāpat, lai novērstu fosfora ieplūšanu jūrā, mājsaimniecībām jāierīko notekūdeņu attīrīšanas sistēma, kas neitralizē daļu šīs vielas. Statistikas dati liecina, Latvijā līdz pat 30% mājsaimniecību nav pieslēgtas notekūdeņu attīrīšanas sistēmas.

Savukārt aptuveni 60% Baltijas jūras piesārņojuma veido zemes apsaimniekotāji, piemēram, lauksaimniecībā lietojot minerālmēslus vai nepietiekami attīrot notekūdeņus, kas izplūst no lopu fermām.

Jau ziņots, lai veicinātu izpratni par Baltijas jūras stāvokli un nākotnes perspektīvām, uzsākta ilgtermiņa iniciatīva «Spēks ir tīrā jūrā». Cīņu pret jūras sagandēšanu uzņēmies veikt Baltijas jūras entuziasts, liepājnieks Dzintars Jūra, kurš apvienojis spēkus ar Pasaules Dabas Fondu un SEB banku. Viņš cer uz Latvijas iedzīvotāju atsaucību, jo kampaņas ietvaros veiktā pētījuma dati rāda, ka gandrīz 90% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi mainīt savus ikdienas paradumus un iesaistīties Baltijas jūras glābšanā.

Plašāk par kampaņas «Spēks ir tīrā jūrā» aktivitātēm ikviens var uzzināt Dzintara mājas lapā www.pdf.lv/dzintars.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu