«Ektornet»: Otrajā pusgadā nav gaidāms mājokļu cenu kāpums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«Swedbank» grupas nekustamo īpašumu uzņēmums «Ektornet» šī gada otrajā pusgadā prognozē cenu stabilizāciju visos mājokļu tirgus segmentos, neliels cenu pieaugums varētu būt gaidāms tikai atsevišķos labākajos jaunajos projektos, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Ektornet» valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Sērijveida dzīvokļu segmentā gada otrajā pusē turpināsies līdzšinējā tendence - cenu izmaiņas būs tuvas 0%, atsevišķās vietās tās būs pat nedaudz negatīvas, prognozēja «Ektornet» vadītājs.

«Galvenie šī segmenta cenas ietekmējošie faktori - būtiski neuzlabosies galveno pircēju grupu maksātspēja, lēnām palielināsies piedāvājums, tuvosies ziema ar attiecīgu komunālo rēķinu pieaugumu, kas liks atsevišķai pārdevēju grupai būt ievērojami elastīgākai pret potenciālajiem pārdošanas ieņēmumiem,» sacīja Kovaļčuks.

Arī dzīvokļiem jaunajos projektos turpināsies cenu stabilizācija, lai arī atsevišķos labākajos projektos varētu būt neliels cenu pieaugums, prognozē Kovaļčuks.

«Galvenie šo segmentu ietekmējošie faktori ir «pārliecības» līmeņa paaugstināšanās attiecīgajai pircēju grupai. Tirgū atgriezīsies aizvien vairāk recesijas laikā iesaldētie projekti, lai arī pēc būtības daudzos projektos «trekno gadu konceptu» nav iespējams izmainīt,» norāda Kovaļčuks.

Viņš piebilda, ka arī Rīgas centra dzīvokļu un Jūrmalas dzīvokļu segments, neskatoties uz esošo teju patstāvīgo piedāvājuma pieaugumu, kā tāds ir mazs un izskatās, ka vietām jau ir pārsātināts. «Attiecīgi, rudenī šī izaugsme atkal varētu apstāties, atsevišķās vietās Jūrmalā tirgus jau pašlaik ir pārsātināts un tas novedīs līdz zināmai cenu korekcijai,» prognozēja Kovaļčuks.

Jau ziņots, ka gada laikā no 2011.gada 30.jūnija līdz 2012.gada 30.jūnijam «Swedbank» grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma «Ektornet» īpašumu portfeļa vērtība Latvijā ir pieaugusi no 109,9 miljoniem latu uz 147,6 miljoniem latu.

«Ektornet» īpašumu portfelis Latvijā 2011.gada beigās sasniedza 137,7 miljonus latu, gada laikā pieaugot par 102,2%. 2010.gada beigās «Ektornet» īpašumu portfelis Latvijā bija 68,1 miljons latu.

Pašlaik «Ektornet» īpašumu portfelī Latvijā ir gandrīz 3500 īpašumu vairāk nekā 1200 adresēs. «Viena daudzstāvu māja var tikt uztverta kā viena adrese vai arī kā daudzu individuālu dzīvokļu kopums. Ir nami, kur esam pieņēmuši lēmumu par atsevišķu dzīvokļu pārdošanu, un ir nami, kurus piedāvājam kā investīciju objektus, uzreiz meklējot vienu pircēju visam objektam,» skaidroja Kovaļčuks.

Lielākais «Ektornet» darījumu apjoms ir mājokļu segmentā, kur nupat uzņēmums noslēdzis jau 400. šī gada pārdošanas līgumu. «Šajā jomā esam līderi Latvijā,» uzsver Kovaļčuks.

Jau ziņots, ka «Ektornet» kopējais īpašumu portfelis Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, ASV un Ukrainā 2011.gada beigās bija 457 miljoni latu, un gada laikā tas ir palielinājies par 98,9%. Īpašumu portfelis Latvijā veido 30,1% no kopējā «Ektornet» īpašumu portfeļa.

«Ektornet Management Latvia» ir nekustamo īpašumu uzņēmums, kuru 2009.gadā izveidoja «Swedbank» grupa. Uzņēmuma pamatdarbība ir iegādāties, izdevīgi pārvaldīt un pārdot nekustamos īpašumus dzīvojamās apbūves, tirdzniecības telpu, biroja telpu un ražošanas telpu segmentos.

«Ektornet AB» mātesuzņēmums prognozē, ka 2013.gadā kopējais īpašumu portfelis visā pasaulē varētu sasniegt aptuveni 800 miljonu latu vērtību, no tiem Baltijas valstīs aptuveni 400 miljonu latu vērtību. Patlaban kopējais īpašumu portfelis Baltijas valstīs ir aptuveni 200 miljonu latu vērtībā.

Zviedrijas uzņēmuma «Ektornet AB» grupā Latvijā darbojas desmit uzņēmumi - SIA «Ektornet Management Latvia», SIA «Ektornet Residential Latvia», SIA «Ektornet Real Estate Latvia», SIA «Ektornet Commercial Latvia», SIA «Ektornet Land Latvia», SIA «Juglas skati», SIA «Ektornet SPV1 Latvia», SIA «Ektornet Brivibas 88 Latvia», SIA «Kāpu iela 3» (iepriekšējais nosaukums - SIA «Ektornet SPV2 Latvia») un SIA «G.Astras iela 1C» (iepriekšējie nosaukumi - SIA «Ektornet G.Astras 1C, Latvia» un SIA «Ektornet Upeņu 4 Latvia»).

Zviedrijas «Swedbank AB» grupai pieder Latvijas uzņēmums SIA «Ektornet Kr.Valdemāra 27/29 Latvia».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu