Rojā sāksies trīs dienu kino, mākslas un kultūras festivāls «Rojal»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rojā jau otro vasaru pēc kārtas daudzveidīgu kultūras programmu piedāvās kino, mākslas un kultūras festivāls «Rojal», kas šoreiz kino un mākslas cienītājus priecēs no šodienas līdz 28.jūlijam. 

Festivāls «Rojal» vienlaicīgi ir gan svētki, gan atpūta kā pašiem dalībniekiem, tā arī festivāla apmeklētājiem. Festivāls četros brīvdabas kinoteātros, no kuriem viens ir izvietots jūras krastā, bezmaksas seansos demonstrēs pēdējos gados atzinību guvušas filmas, kā arī piedāvāts tikties ar pašiem filmu veidotājiem. Tāpat notiks jauno režisoru filmu konkurss, bērniem notiks animāciju filmu seanss un būs skatāmas dažādu mākslinieku izstādes, iepriekš stāstīja viens no festivāla rīkotājiem Jurģis Krāsons.

«Rojal» saviem apmeklētājiem brīvdabas seansā piedāvās noskatīties režisora Jevgēņija Paškēviča filmu «Golfa straume zem ledus kalna», kas Latvijā līdz šim izrādīta tikai vienā seansā - nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» atklāšanā. Festivāla rīkotāji būs sarūpējuši arī iespēju tikties ar filmas režisoru un filmas veidotāju komandu.

Tāpat tiks demonstrēta vairākos starptautiskos festivālos augstu novērtētā dokumentālā filma «Ģimenes lietas», kā arī notiks tikšanās ar filmas režisoru Andri Gauju, būs skatāma filma «Filma», un notiks tikšanās ar tās režisoru Ivo Briedi, kā arī skatītājiem tiks piedāvātas vēl daudzas citas labas filmas. Seanss būs paredzēts arī 1968.gada filmai «Ceļa zīmes», kuru veidojis režisors Oļģerts Dunkers.

Vienā no brīvdabas kinoteātriem notiks jauno režisoru filmu konkurss, kur darbus vērtēs žūrija ar žūrijas priekšsēdētāju - režisoru Juri Pakalniņu. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad pēc jauno režisoru filmu noskatīšanās darba autori par redzēto diskutēs ar žūrijas locekļiem.

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs Pakalniņš minēja, ka diskusijas starp žūrijas locekļiem un autoriem ir ļoti labs veids, kā īstenot domu apmaiņu, jau ar diskusiju palīdzību katrs var pamatot savu domu un var mēģināt pierādīt savu taisnību.

Pērn jauno režisoru filmu konkursā piedalījās 16 darbi. Sagaidāms, ka šogad konkursā tiks izrādītas vismaz desmit filmas, taču skatītājiem un žūrijai tiks piedāvātas tikai tās filmas, kas varētu pretendēt uz balvas iegūšanu, norādīja Krāsons.

Festivāls «Rojal» īpaši būs padomājis arī par mazajiem skatītājiem, kuriem tiks demonstrētas latviešu animācijas filmas, to starpā Indras Sproģes jaunākais darbs «Māci mani degunlāci», kurā skanēs «Prāta vētras» mūzika.

Festivāla programmu papildinās arī dažādu valstu mākslinieki, vēstīja viens no festivāla rīkotājiem Māris Grosbahs. Festivāla laikā Rojā uz vietas strādās dažādu jomu mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas, Dānijas, Lielbritānijas, Krievijas un ASV, radot unikālu radošu meklējumu un eksperimentu laboratoriju. Festivāla laikā tiks atklāta Kaspara un Vijas Zariņu gleznu izstāde, Jāņa Straupes instalācija pludmalē, kā arī būs skatāma jaunās lietuviešu mākslinieces Ievas Bertašūtes-Grosbahas izstāde «Molis», kas jau no rītdienas būs aplūkojama Rojas muzejā.

Festivālā viesosies māksliniece Una Mjurka, kura 90.gados aizbrauca studēt uz ASV un palika tur uz dzīvi. Patlaban viņa ir mācībspēks Kalifornijas Universitātē. Tāpat pieminēšanas vērts ir Lietuvas mākslinieks Žilvins Landzbergs, kurš patlaban tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem māksliniekiem. Rīgas skatītājiem šis jaunais mākslinieks varētu būt pazīstams no laikmetīgās mākslas centrā «kim?» pagājušā gada nogalē skatāmās personālizstādes «For Ever Again», stāstīja Grosbahs.

Festivāls «Rojal» ir radošu ideju apmaiņas pasākumu komplekss, kas sevī ietver kino un vienlaikus arī citu mākslu popularizēšanas iespējas, sniedzot ieguldījumu kultūrizglītībā, kā arī veicina kultūras un mākslas pieredzes apmaiņu vietējā un starptautiskā kontekstā. Festivāls savā veidā turpina arī mākslas projektu «Rojaraku», kas norisinājās no 1997.gada līdz 2006.gadam.

Pirmais kultūras festivāls «Rojal» vērienīgi tika īstenots 2011.gada vasarā Rojā, kad pilsētvidē parādījās jauni un improvizēti kinoteātri, mākslas objekti un instalācijas. Vietējo iedzīvotāju un apmeklētāju atsauksmes pēc festivāla bija ļoti labas un arī interese bija liela, jo, piemēram, visi brīvdabas kino seansi bija pārpildīti, piebilda Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu