Zinātnieki atraduši veidu, kā ārstēt aklumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Amerikāņu zinātnieki atklājuši veidu, kā atgriezt redzi pelēm ar iedzimtu aklumu.

Zinātnieki izveidojuši maisījumu AAQ. Iepilinot to acī, «aklās» tīklenes šūnas kļūst jutīgas pret gaismu. Šķidrums tika pārbaudīts uz pelēm ar ģenētiskām mutācijām, kas izraisīja aklumu dažus mēnešus pēc dzimšanas.

Iepilinot nelielu šķīduma daudzumu acī, pētnieki novēroja, ka atjaunojas acs jutība pret gaismu. Acu zīlītes sarāvās, kad tām uzspīdināja gaismu, turklāt peles centās izvairīties no pārāk spožas gaismas. Tā ir tipiska grauzēju uzvedība, kas nebūtu iespējama, ja dzīvnieki neredzētu gaismu.

Zinātnieki cer, ka uzlabots šķīdums palīdzēs cilvēkiem cīnīties ar iedzimtu vai iegūtu aklumu.

Vadošais pētnieks Rihards Krāmers no Kalifornijas universitātes uzskata, ka izgudrotais šķīdums ir pārāks par citām metodēm, piemēram, elektronisko čipu ievietošanu ķermenī un gēnu terapiju. «Tas ir vienkāršs ķīmisks maisījums, tāpēc var viegli mainīt tā devu, lietot kopā ar citām ārstniecības metodēm vai pārtraukt ārstēšanu, ja neapmierina rezultāti,» viņš teica. «Kad pieejams kļūst uzlabots šķīdums, to var uzreiz piedāvāt pacientam. To nevar izdarīt, ja zem ādas implantēts čips vai izdarītas izmaiņas gēnos.»

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā «Neuron».

Tiek izmēģinātas uzlabotas AAQ versijas, kuru iedarbība ilgst dienām, nevis tikai dažas stundas, atklāja Krāmers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu