Mediķu padomi karstajam laikam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi šajās karstajās dienās aicina iedzīvotājus pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas viskarstākajā periodā no plkst. 11.00 līdz 15.00, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Apstākļos, kad karstums sasniedz un pārsniedz 28 - 30 grādus pēc Celsija, NMP dienesta mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzību, lai izvairītos no pārkaršanas un karstuma dūriena. NMP dienesta mediķi atgādina, ka karstā laikā veselība var pasliktināties jebkuram, taču vairākas iedzīvotāju kategorijas karstajās dienās ir jo īpaši pakļautas riskam:

zīdaiņi līdz viena gada vecumam un mazi bērni;
gados vecāki cilvēki, īpaši vecumā pēc 75 gadiem;
cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem;
cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentus;
cilvēki, kuri veic fiziskas aktivitātes (aktīvi sporto, strādā smagu, fizisku darbu).

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem – viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Nekādā gadījumā neatstājiet bērnus vienus pašus mašīnā. Raugieties, lai bērns nepārkarstu guļot. Atcerieties, ka mazuļa ratiņi vai stāvošas, nevēdinātas mašīnas salons var pārvērsties par «siltumnīcu» un bērns pārkarsis var iet bojā. Bērns var pārkarst arī guļot smacīgās un karstās iekštelpās.

Centieties plānot savu dienu tā, lai jūs varētu izvairīties no karstuma un pēc iespējas vairāk atrastos labi vēdināmās telpās. Ja uz ielas paliek pārāk karsti, jāmeklē atvēsinājums veikalos, kafejnīcās u.c. telpās ar kondicionēšanas iekārtām. Lai atvēsinātos, vairākkārt dienā ieteicams noskaloties vēsā dušā vai kādā ūdenstilpnē.

Ja jādodas ārpus mājas, aizsargājiet sevi un bērnus no saules iedarbības, valkājot cepuri vai lakatiņu un saulesbrilles. Mugurā ieteicams vilkt gaišu, vieglu, elpojošu, ērtu apģērbu no dabīga materiāla, paņemiet līdzi pietiekamu daudzumu ūdens. Karstajā laikā pietiekami jāuzņem arī šķidrums. Vislabāk dzert ūdeni, minerālūdeni bez gāzes, vēsu tēju u.c.
Izvairieties no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē dienas karstākajā laikā, piemēram, darba uz lauka vai aktīvas sportošanas. Jāņem vērā, ka arī nevēdināti, pārkarsuši biroji un darbs slēgtās, uzkarsušās telpās var radīt nopietnu risku cilvēka veselībai, tāpēc jāparūpējas par telpu pietiekamu vēdināšanu un atvēsināšanos arī tajās strādājošiem.
Cilvēkiem, kas slimo ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā jāatceras lietot savi pastāvīgi lietojamie medikamenti. Īpaša uzmanība karstajās dienās nepieciešama slimniekiem, kuri ir piesaistīti pie gultas un paši nevar par sevi parūpēties –nodrošiniet šo telpu pietiekamu vēdināšanu un atdzesēšanu.

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, konsultējaties ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvaniet uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no plkst. 17.00 – 08.00 no rīta, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti). Bet, ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums - zvaniet 113 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Vairāk informācijas par karstuma ietekmi un mediķu padomi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu