Britu astronomi atklājuši četrus «neiespējamus» zvaigžņu pārus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu astronomi atklājuši četrus zvaigžņu pārus, kuros abas zvaigznes atrodas tik tuvu viena otrai, ka līdz šim tas tika uzskatīts par neiespējamu, - tās apriņķo viena otru nepilnu četru stundu laikā, vēsta «Space.com».

Aptuveni puse mūsu galaktikas zvaigžņu, atšķirībā no Saules, riņķo viena ap otru pāros, veidojot bināras sistēmas. Zinātnieki uzskata, ka šīs zvaigznes radušās nelielā attālumā un apriņķo viena otru no pat dzimšanas.

Līdz šim uzskatīts, ka gadījumā, ja divas zvaigznes izveidojušās pārāk tuvu viena otrai, tās drīz vien saplūst vienā lielākā zvaigznē, un pēdējo trīsdesmit gadu novērojumi šo teoriju lielās līnijās apstiprinājuši - lai gan tādu bināru zvaigžņu sistēmu ir ārkārtīgi daudz, līdz šim nav atklāta neviena tāda, kurai apriņķojuma periods būtu mazāks par piecām stundām.

Izmantojot Apvienotās Karalistes infrasarkano staru teleskopu Havajās, pētnieki piecus gadus novērojuši simtiem tūkstošu zvaigžņu, pievēršot īpašu uzmanību tā dēvētajiem sarkanajiem punduriem - zvaigznēm, kas ir līdz desmit reizes mazākas un 1000 reizes blāvākas par mūsu Sauli.

«Sev par lielu pārsteigumu mēs atradām vairākus sarkano punduru pārus ar apriņķojuma laiku, kas daudz mazāks par piecām stundām - īsāko zināmo apriņķojuma periodu mūsu Saulei līdzīgām zvaigznēm,» pastāstījis astronoms Bass Nefss no Leidenes observatorijas Nīderlandē. «Tas nozīmē, ka mums jāpārvērtē savi priekšstati par to, cik tuvu šādi zvaigžņu pāri var veidoties un attīstīties.»

Kā pieļauj zinātnieki, atdziestot šādām zvaigznēm, kas griežas viena ap otru, to magnētiskā lauka līnijas varētu deformēties, un radusies spēcīga magnētiskā lauka aktivitāte bremzētu šo zvaigžņu griešanos, ļaujot tām satuvināties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu