Komforta temperatūra sasniegs +40 grādu; jābūt uzmanīgiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sestdien un svētdien komforta temperatūra jeb fizioloģiski ekvivalentā temperatūra vietām Latvijā sasniegs +40 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā publicētās prognozes.

Šis rādītājs atspoguļo ne tikai gaisa temperatūras, bet arī mitruma un vēja ietekmi uz cilvēka ķermeņa termālo izjūtu un komfortu. Sestdienas un svētdienas pēcpusdienā, gaisa temperatūrai daudzviet Latvijā pārsniedzot +30 grādu, sajūtas būs kā pie +37..+40 grādiem.

Komforta temperatūras aprēķina pamatā ir cilvēka ķermeņa enerģijas bilance un cilvēka ķermeņa un apkārtējās vides siltuma apmaiņas likumsakarības. Komforta temperatūra ir temperatūra, kādu pie noteiktiem meteoroloģiskajiem apstākļiem sajustu vesela cilvēka ķermenis, kura darbības metabolisms ir 80W, kas atbilst vieglai fiziskai aktivitātei, un kuru par 90 procentiem sedz apģērbs. Maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem, kā arī neveseliem cilvēkiem termālo izjūtu temperatūra var atšķirties.

Sestdien īsi pirms plkst.12 gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā bija paaugstinājusies līdz +26..+30 grādiem, relatīvais mitrums bija 50-70 procentu. Maksimālā gaisa temperatūra pēcpusdienā būs +29..+33, grādi, bet svētdien iespējami pat +34 grādi, liecina «Global Forecast System» prognozes.

Jau ziņots, ka piektdienas tveicē ar pārkaršanas pazīmēm slimnīcā nogādāti seši cilvēki. Pieturoties karstam laikam, glābēji un mediķi iesaka iedzīvotājiem ilgstoši neatrasties saulē, nenodarboties ar fiziskām aktivitātēm saulē, kā arī karstās, nevēdinātās telpās. Ieteicams izdzert vismaz divus litrus ūdens dienā un pārkarsušiem strauji neiet peldēties aukstā ūdenī.

Pārkaršanas vai karstuma dūriena pazīmes ir galvas sāpes, slikta dūša, vemšana, apziņas traucējumi un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Cietušajam vēlams sniegt šādu palīdzību: novietot viņu pusguļus vēsā un labi vēdinātā telpā vai ēnā, dot viņam dzert nelieliem malkiem vēsu, nedaudz sālītu ūdeni un likt uz cietušā ķermeņa vēsas kompreses, kā arī apšļakstīt cietušo ar vēsu ūdeni. Ja cietušā stāvoklis neuzlabojas, obligāti jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība – pa tālruni 113 vai 112.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu